اثرات پیشگیرانه اندانسترون بر افت فشار خون متعاقب بی حسی نخاعی در زنان کاندید سزارین انتخابی: یک مطالعه مروری سیستماتیک و متاآنالیز: اثرات پیشگیرانه اندانسترون بر افت فشار خون در زنان کاندید سزارین - شیخ زاده, داریوش; ابری, ریحانه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2022)
مقدمه: از آنجایی که پیشگیری از افت فشار خون به دنبال بی حسی نخاعی در زنان کاندید سزارین مهمتر از سایر جراحی ها می باشد، اطلاع دقیق و حامع در این زمینه لازم و ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف اثرات پیشگیرانه اندانسترون بر افت فشار خون متعاقب بی حسی نخاعی در زنان کاندید سزارین انتخابی انجام شد. روش کار: این مطالعه به صورت مروری سیستماتیک و متاآنالیز با جستجوی کلیدواژه های افت فشار خون، بی حسی نخاعی، اندانسترون، پیشگیری، زایمان سزارین در دیتابیس های پابمد، گوگل اسکولار، کاکرین، اسکاپوس، ویب آو ساینز، EMBASE و CINAHL، مگ ایران و SID انجام شد. نتایج: تعداد 9 مقاله کارآزمایی بالینی با مشارکت 1506 زن وارد این متاآنالیز شدند؛ نتایج حاکی از آن بود که تجویز پیشگیرانه اندانسترون قبل از شروع بیحسی نخاعی به صورت معناداری منجر به کاهش شیوع افت فشار خون متعاقب بیحسی نخاعی می شود (51/0=RR- 76/0-35/0 95%CI- 0008/0=P) به طوری که در 24 درصد بیماران گروه اندانسترون و در 49 درصد بیماران گروه کنترل، افت فشار خون به دنبال بی حسی نخاعی رخ داد نتیجه گیری: تجویز پیشگیرانه اندانسترون قبل از بی حسی اسپاینال در زنان کاندید سزارین انتخابی منجر به کاهش بروز افت فشار خون متعاقب بیحسی نخاعی می شود.