تعیین تهوع و استفراغ زودرس و ریسک فاکتورهای آن پس از جراحی های ارتوپدی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تبریز در طی سال 1400 - عابدینی, نقی; مرادی, امین (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2022)
مقدمه: بروز تهوع و استفراغ زودهنگام پس از جراحی(در طی دو ساعت اول پس از جراحی) ریسک تهوع و استفراغ را در طی 24 ساعت اول پس از جراحی به میزان سه برابر و در طی 48 ساعت اول پس از جراحی به میزان 5 برابر افزایش میدهد. لذا اطلاع از بروز این عارضه و همچنین ریسک فاکتورهای آن می توانند در برنامه ریزی های پیشگیرانه و درمانی موثر واقع شود؛ لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین تهوع و استفراغ زودرس و ریسک فاکتورهای آن پس از جراحی های ارتوپدی می باشد. روش کار: این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی و در طی بازه سمانی سال 1400 در دو بیمارستان شهدا و امام رضا دانشگاه علوم پزشکی تبریز با مشارکت 1250 بیمار کاندید جراحی های ارتوپدی انجام شد. ریسک فاکتورهای تهوع و اتسفراغ پس از جراحی برای تمام بیماران ثبت شد و ریسک فاکتورهای بروز تهوع و استفراغ زودهنگام تعیین شد. نتایج: سن بالا، وزن بالا، شاخص توده بدنی بالا بالا، جنسیت مرد، روش بیهوشی عمومی، کلاس ASA بالاتر، روش جراحی اورژانسی، سابقه تهوع و استفراغ قبلی، سابقه بیماری حرکت، عدم تجویز پروفیلاکتیک داروی ضد تهوع، بروز تهوع و استفراغ در ریکاوری،تجویز مورفین در انتهای جراحی، تجویز اوپیوئید در واحد ریکاوری و طول مدت ریکاوری در بیماران با بروز تهوع و استفراغ زودهنگام بین دو گروه به صورت معناداری متفاوت است. نتیجه گیری: از هر 4 بیمار کاندید جراحی ارتوپدی، یک بیمار به تهوع و استفراغ زودهنگام پس از جراحی مبتلا می شود که ریسک فاکتورهای آن در این مطالعه مشخص شدند.