عوارض شايع مصرف ترامادول و پیامد نهايي آن در بیماران مراجعه كننده به اورژانس بیمارستان شهید بهشتي قم طی سال های 1398-1397 - foroghi, seyed yaser; شیخیان ثابت , نرگس; واحدیان, مصطفی (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2022)
زمینه و هدف: ترامادول يک داروي شبه‌مخدر سنتتیک با ساختار هیدروكلريد و اثرات مركزي بوده و مسمومیت با آن موجب درگیري شديد دستگاه عصبي میگردد. از آنجا که يکي از بیشترين دلايل مسمومیت دارويي در سالهاي اخیر در ايران مسمومیت با ترامادول بوده است، پژوهش حاضر با هدف بررسي فراواني عوارض شايع مصرف ترامادول و پیامد نهايي آن در بیماران مراجعه كننده به اورژانس بیمارستان شهید بهشتي قم طی سالهاي 1397الی 1398 صورت گرفته است. مواد و روش‌ها: اطلاعات 180 بیمار واجد شرایط دچار مسمومیت حاد با ترامادول از پرونده ایشان جمع‌آوري شده و متغیرهای دموگرافیک و يافته‌هاي بالیني از قبیل كاهش سطح هوشیاري، تشنج، علایم گوارشي، قلبي، تنفسي و پیامدهای ناشی از مسمومیت به صورت بستري زير 12 ساعت و بالای 12 ساعت در اورژانس، بستري در ICU و مرگ ثبت گردید. داده ها وارد نرم افزار22 SPSS شده و از آزمون های آماری مناسب جهت آنالیز استفاده گرديد. سطح معني‌داري زير 0.05 تعیین شد. یافته‌ها: شايعترين عارضه ايجاد شده، علايم گوارشي (37%) و سپس به ترتیب تشنج (34%)، كاهش سطح هوشیاري (33%)، علايم قلبی (13%) و دپرسیون تنفسي(7%) بوده است. ارتباط آماري معناداري بین میزان مصرف ترامادول با علایم گوارشی، کاهش سطح هوشیاری، بستری در اورژانس و ICU وجود داشت ( p<0.05) نتیجه‌گیری: میزان مصرف ترامادول با بروز علايم گوارشي، كاهش سطح هوشیاري و بستري بیماران در اورژانس وICU ارتباط مستقیم داشته و همچنین بین فاصله مصرف تا زمان بستري بیمار در اورژانس با علايم قلبي و مرگ، ارتباط وجود دارد.