عوارض مادری و نوزادی متعاقب مصرف انتونکس در فرآیند زایمان زنان شکم اول در مقایسه با گروه‌شاهد- یک مطالعه کارآزمائی بالینی تصادفی - Khayat Kashani, Hamid Reza; Salimi, Sohrab (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2022)
چکیده: مقدمه: انتونوکس یک روش مؤثر وپرطرفدارکاهش درد زایمان است. هدف این تحقیق بررسی آثارجانبی نیتروس اکساید برمادر وجنین است. روش‌ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 178 زن حامله ترم شکم اول کاندید زایمان طبیعی دردوگروه‌89 نفره مداخله و کنترل انجام شد. گروه‌مداخله بعد از ورود به فاز فعال زایمان ازکپسول انتونکس وگروه‌کنترل ازکپسول اکسیژن استفاده کردند. مشخصات مادر، شواهد دکولمان قبل و بعد از زایمان، روش زایمان، دفع مکونیوم ، آپگار دقیقه 1 و 5 نوزاد و تهوع و استفراغ، سرگیجه، خواب آلودگی، خشکی دهان و بی حسی زبان ومیزان خونریزی وhb اولیه و 6 ساعت بعد از زایمان ثبت شد. یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره درد در ساعت اول تا پنجم در گروه‌ انتونکس بطور معناداری کمتر از گروه‌ اکسیژن بوده‌است(001/0P value<). اما در ساعت شش بعد از مداخله، نمره درد در گروه‌ انتونکس با میانگین ±0/98/8 اختلاف معناداری با گروه‌ اکسیژن با میانگین0/9 9/0± نداشته‌است(05/0P value>). از سوی دیگر بررسی عوارض مادری و نوزادی نشان داد که بروز افت هموگلوبین در گروه اکسیژن بطور معناداری بیش از گروه انتونکس بوده‌است(001/0P value<)؛ اما دو گروه‌از لحاظ دکولمان طی زایمان، زایمان تسریع شده، مکونیوم جنینی، آپگار دقایق 1 و 5 و نوع زایمان(طبیعی یا سزارین) اختلاف معناداری با یکدیگر نداشته‌اند(05/0P value>). نتیجه گیری: استفاده ازانتونکس به عنوان بی دردی زایمان عوارض مهمی روی مادر و نوزاد ایجاد نمیکند ولی باعث عوارض زودگذری نظیر خواب آلودگی، خشکی دهان، سرگیجه و تهوع و بی حسی زبانی می‌شود. کلمات کلیدی: درد زایمان، زایمان بی درد، انتونکس