بی دردی به روش اپیدورال یا انفوزیون رمی فنتانیل در زایمان؟ مروری بر جدیدترین مقالات ارائه شده - کریمی, سودابه; مسلمی, فرناز; عباسعلی زاده, شمسی; ابری, ریحانه; واحدی, لیلا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2021)
درد ناشی از زایمان به عنوان درد شدید شناخته شده است؛ عدم کنترل درد موجب بروز عوارض وسیعی بر مادر و نوزاد تازه متولد شده می گردد؛ لذا مدیریت درد در زایمان بسیار مهم است. روش های مختلفی برای بی دردی در حین زایمان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند که در دو دسته دارویی و غیردارویی تقسیم شده اند. روش های غیردارویی تنها زمانی می توانند موثر باشند که درد زایمان کم باشد اما از آنجایی که درد زایمان بسیار بالا است، نمی توان بر بی دردی ناشی از روش های غیردارویی تکیه نمود. در روش های دارویی می توان به تزریق مخدرها به صورت عضلانی، بی حسی نخاعی، بی حسی اپیدورال، بی حسی ترکیبی اسپاینال-اپیدورال، انفوزیون رمی فنتانیل و بی دردی متناوب اپیدورال اشاره نمود. شایع ترین روش مورد استفاده، بی دردی مداوم با اپیدورال است اما در مواردی که منع تعبیه کاتتر اپیدورال بنا به دلایل پزشکی وجود دارد، استفاده از انفوزیون رمی فنتانیل می تواند مورد استفاده قرار گیرد.