تاثیر داروی ترانکسامیک اسید بر خونریزی ناشی از اعمال جراحی شکستگی استخوان ران - سیفی, شهرام; جوکار, رحمت اله; بهرامی, مسعود; ذبیحی, ابراهیم; خفری, ثریا; سیدی فرد, سید علی اصغر; ازوجی, خدیجه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2021)
سابقه و هدف: جراحی‌های ارتوپدی با خونریزی و نیاز به تزریق خون بالایی همراه هستند. ترانکسامیک بعنوان دارویی جهت کاهش این موارد طی جراحی مطرح می‌باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر داروی ترانکسامیک اسید بر خونریزی ناشی از اعمال جراحی شکستگی استخوان ران بود.روش پژوهش: در این مطالعه کارآزمایی بالینی ، 90 بیمار مبتلا به شکستگی استخوان ران تحت عمل جراحی باز و پلاک‌گذاری مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای دموگرافیک همچون سن و جنس و متغیرهای بالینی همچون میزان هموگلوبین و میزان خونریزی قبل و بعد از عمل جراحی در بیماران ثبت شد. یافته‌ها: از لحاظ میزان تغییرات هموگلوبین ، در گروه شاهد که تزریق خون حین عمل نداشتند ؛ هموگلوبین قبل و بعد از عمل به میزان mg/dL 43/0±68/1 و در گروه مورد این میزان mg/dL 31/0±91/0 کاهش داشته است. این اختلاف بین دو گروه مورد و شاهد از لحاظ آماری معنادار بود (001/0p<). هموگلوبین قبل و بعد از عمل در افراد بدون تزریق خون حین عمل به ترتیب mg/dL 91/0±02/12 و 89/0±8/10 (001/0p<) و در افراد با تزریق خون حین عمل به ترتیب mg/dL 59/0±37/11 و 63/0±83/9 (001/0p<) بود. میزان خونریزی حین عمل در گروه شاهد و مورد به ترتیب ml 74/121±78/513 و 08/68±11/325 (001/0p<) و میزان خونریزی در 6 ساعت بعد از عمل در گروه شاهد و مورد به ترتیب ml 60/9±22/36 و 95/8±89/22 (001/0p<) بود. میانگین خونریزی طی 6 ساعت بعد از جراحی بین دو گروه مورد و شاهد در رده‌های سنی مختلف و بین دو جنس مورد بررسی قرار گرفت. اختلاف بین دو گروه مورد و شاهد از لحاظ رده‌های مختلف سنی و بین دو جنس معنادار بود.نتیجه‌گیری: بر‌اساس این مطالعه داروی ترانکسامیک‌اسید دارای اثرات مفیدی در کاهش خونریزی و کاهش میزان انتقال خون حین عمل در بیماران تحت جراحی شکستگی استخوان ران داشته است.