چالش سردرد پس از زایمان ، لطفا" به مادر کمک کنید! - باستان حق, احسان; صمیمی سده, ساغر; امین نژاد, رضا; صفری, سعید; بهسرشت, علیرضا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2020)
سردرد پس از زایمان شکایت شایعی می باشد که درروزهای اولیه پس از زایمان و اوج مشغله ی مادر که نیاز به نگهداری از نوزاد خود دارد ، میتواند بسیار ناتوان کننده باشد.این شکایات اغلب از نوع سردرد های اولیه بوده و برخلاف تصور بیماران ،معمولا" به عللی غیر مرتبط با بیهوشی است . با توجه به این مساله ،باید با نگرش جامعی به ارزیابی این مادران پرداخت و ابتدا علل خطرناکتر ، مهمتر و شایعتر سردرد را بررسی کرد. برای این منظور گرفتن شرح حال و معاینه دقیق شامل علايم حياتي(خصوصا فشار خون بيمار و تغييرات سطح هوشياري) ،سابقه فشار خون بالا و اكلامپسي یا پره اكلامپسي ،درجه حرارت بيمار و علایم تنفسی (جهت رد عوامل عفونی بخصوص بیماریهای ویروسی مانند کرونا که تب و سردرد در آن شایع است)، وجود تب و سفتی گردن و نورگریزی (جهت ارزیابی مننژیت) و تاریخچه دقيق ازسردردهاي قبلي باید گرفته شود. معاينات عصبی خصوصا" با توجه بیشتر به اعصاب جمجمه ای و حس و حركت اندامها نیز لازم است (زیرا اعصاب داخل جمجمه ای 6و7 بعلت موقعیت آناتومیک خاصی که در جمجمه دارند ،نسبت به تغییرات فشار مایع مغزی نخاعی حساستر هستند).در صورت مشاهده علایم هشداردهنده عصبی در شرح حال و معاینات توصیه میشود بيمار را تحت نظر گرفته واز مشاوره هاي تكميلي مرتبط (مانند مغزواعصاب ، عفوني) استفاده شود. اما آنچه با متخصص بیهوشی مورد مشاوره قرار می گیرد، درمان یا رد سردرد پس از سوراخ شدن سخت شامه ((Dura است که بدون در نظر گرفتن سایر تشخیصها امریست محال، در این مقاله به تشخیصهای افتراقی سردرد پس از سوراخ شدن دورا (PDPH) و درمانهای آن میپردازیم.