مقایسة اثر لیدوکایین و منیزیم سولفات بر درد ناشی از تجویز وریدی اتومیدیت - پورمهدی, زهرا; سلطانزاده, منصور; آخوندزاده, رضا; سلطانی, فرهاد; لیلتن, جمیله (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چکیده مقدمه: حفظ ثبات قلبی عروقی به دنبال تجویز اتومیدیت سبب شده که این دارو انتخابی مناسب برای بیماران قلبی عروقی باشد. از عوارض اتومیدیت درد محل تزریق است. هدف از مطالعة حاضر مقایسة اثر لیدوکایین و منیزیم سولفات بر درد ناشی از تجویز وریدی اتومیدیت است. مواد و روش‌ها: این مطالعة کارآزمایی بالینی 99 بیمار تحت عمل جراحی الکتیو بجز سزارین در محدودة سنی 60-18 سال به 3 گروه 33 نفره تقسیم شدند. در گروه 1 (شاهد 5 میلی‌لیتر نرمال سالین)، گروه 2 )30 میلی‌گرم لیدوکایین 1%( و گروه 3 )48/2 میلی‌مول منیزیم سولفات( به عنوان پیش‌دارو تزریق شد، بعد از 3 دقیقه 2/0 میلی‌گرم / اتومیدیت تزریق شد. بلافاصله درد محل تزریق با مقیاس امبش ثبت شد. داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس، آزمون توکی و کروسکال والیس با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش نهم تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بروز درد در گروه 1 (شاهد) بدون در نظر گرفتن شدت درد 67/66%، در گروه 2 (لیدوکایین) 6/63% و در گروه 3 (منیزیم سولفات) 45/45% بود. میزان درد در گروه 2 (لیدوکایین) از گروه 1 (شاهد) کمتر بود (p=0/03). این میزان در گروه 3 (منیزیم سولفات) نیز در مقایسه با گروه 1 (شاهد) کمتر بود (p=0.015). از نظر میزان درد محل تزریق بین گروه 2 (لیدوکایین) و گروه 3 (منیزیم سولفات) تفاوت معنی‌داری دیده نشد.(p=0.325) نتیجه‌گیری: بیماران دریافت کننده لیدوکایین و منیزیم سولفات درد کمتری بعد از تزریق اتومیدیت نسبت به گروه شاهد داشتند. همچنین میزان بروز درد در گروه دریافت کنندة منیزیم سولفات کمتر از گروه دریافت کنندة لیدوکایین بود. گل‌واژگان: درد، اتومیدیت، لیدوکایین، منیزیم سولفات