مقایسه تأثیر انفیلتراسیون زیر جلدی بوپیواکایین و کتامین زیر جلدی رقیق شده بر درد و عوارض دارویی پس از سزارین الکتیو تحت بیهوشی عمومی - خوشبین, مسعود; برخورداری, معصومه; دهقان دهنوی, فهیمه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2020)
مقدمه و هدف: بی دردی مناسب بعد از سزارین کمک میکند تا مادران احساس راحتی بیشتری نمایند و موجب افزایش تحرک و توانایی مادر در مراقبت بهتر از نوزاد می گردد. هدف از این مطالعه، مقایسه تأثیر انفیلتراسیون زیر جلدی بوپیواکایین و کتامین زیر جلدی رقیق شده بر کاهش درد پس از سزارین الکتیو تحت بیهوشی عمومی می باشد.روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی که به صورت تصادفی دو سو کور طراحی گردید. 60 نفر از مادرانی که کاندید سزارین الکتیو تحت بیهوشی عمومی بودند، وارد شدند.30 نفر به طور تصادفی تحت تزریق زیر جلدی 4 سی سی بوپیواکائین 5/. درصد که تا حجم 10سی سی رقیق شده بود و 30 نفر تحت تزریق زیر جلدی 50 میلی گرم کتامین که تا حجم 10سی سی رقیق شده بود در محل برش جراحی در پایان عمل سزارین قرار گرفتند. میزان درد بیمار 1و6و12 ساعت بعد از عمل ،در دو گروه توسط VAS بررسی و مقایسه شد. در صورت بروز VAS بیشتر یا مساوی 5 شیاف دیکلوفناک100 و در صورت عدم پاسخ پتدین وریدی 50 میلی گرم تجویز شد. ﺗﻌﺪاد دﻓﻌﺎت درﻳﺎﻓﺖ ﺷـﻴﺎف و دوز ﻣﺨـﺪر ﻣـﺼﺮﻓﻲ شمرده شد و در پرسش نامه از پیش تعیین شده ثبت گردید. همچنین ﻋﻮارﺿﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺗﻬﻮع ، اﺳﺘﻔﺮاغ ،هذیان ،لرز و سرگیجه نیز ثبت گردید.اطلاعات گرد آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.نتایج: میانگین VAS در 1 و 6 و 12 ساعت بعد از عمل به طور معناداری در گروه کتامین نسبت به بوپیواکائین کمتر بود. ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺗﻐﻴﻴﺮات VAS بیماران در طی 12 ساعت اول در ﮔﺮوه ﻛﺘـﺎﻣﻴﻦ 69/.±00/1 و درﮔﺮوه بوپیواکائین 18/1 ± 03/2 ﺑﺪﺳﺖ آمد که با P-value=./000 ﻣﻌﻨﻲ دار ﺑﻮد. میانگین مدت بی دردی در گروه دریافت کننده کتامین رقیق شده به صورت کاملا معناداری بیشتر از گروه دریافت کننده بوپیواکائین رقیق شده بود.میانگین دوز شیاف دیکلوفناک در دو گروه بوپیواکائین و کتامین به ترتیب 91/. ±83/2 و76/.±20/2 بدست آمد که با p-value=./0005 معنی دار بود. میزان مصرف داروی مسکن در گروه گیرنده کتامین کمتر از گروه دریافت کننده بوپیواکائین بود. عوارض جانبی در دو گروه شامل ﺗﻬﻮع ، اﺳﺘﻔﺮاغ ،هذیان ،لرز و سرگیجه ارتباط معناداری در 12 ساعت اول در دو گروه یافت نشد.نتیجه گیری: داروی کتامین موجب کاهش درد در یک، شش و دوازده ساعت بعد از عمل میشود .عارضه تهوع ،استفراغ ،سرگیجه ،هذیان و لرز در دو گروه یکسان است .لذا تزریق زیر جلدی کتامین رقیق شده در جراحی های سزارین الکتیو توصیه میشود.واژگان کلیدی:سزارین،بوپیواکائین زیر جلدی ،کتامین زیر جلدی، بی دردی