بررسی تأثیر اجراء برنامة تحریکات حسی بر سطح هوشیاری بیماران ضربه مغزی در بخش مراقبت‌های ویژه: مقایسة دو ابزار FOUR و GCS - حسین رضایی, حکیمه; جهانی, یونس; پاکزاد مقدم, سیدحمید; منفرد, شیوا; ابراهیمی هوشیار, اکرم (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چکیده مقدمه: آسیب‌های تروماتیک مغزی سبب تغییرات قابل توجهی در سطح هوشیاری بیماران می‌شود. بررسی سطح هوشیاری در بیماران بخش ویژه مشکل است. اولین ابزار ارائه شده برای این کار معیار کمای گلاسکو (GCS) بود اما به دلیل وجود جزء کلامی قابلیت اعتماد به این ابزار کم شده است، اخیراً ابزار FOUR برای بررسی بیماران لوله‌گذاری شده ارائه شد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر اجراء برنامه تحریکات حسی بر سطح هوشیاری بیماران ضربه مغزی با مقایسه ابزار FOUR و GCS انجام شد. مواد و روش کار:مطالعة حاضر یک کارآزمایی بالینی است که روی 60 بیمار ترومایی بخش مراقبت ویژه انجام شد. مداخله شامل ارائة یک برنامة تحریکات حسی منظم توسط پژوهشگر طی 6 روز بود، سطح هوشیاری قبل و بعد از اجراء مداخله با ابزار FOUR و GCS اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و آزمون‌های پارامتریک و غیر پارامتریک و با نرم‌افزارSPSS16 انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد میانیگن نمرةFOUR قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله به طور معناداری تفاوت داشته است اما این تفاوت در مورد نمرةGCS مشاهده نشد، همچنین نمرة FOUR و GCS طی 6 روز مداخله افزایش داشته‌اند که این افزایش در گروه مداخله به طور معناداری از گروه کنترل بیشتر بوده است. نتایج: اجراء مداخله تحریک حسی بر سطح هوشیاری بیمار با صدمه مغزی تأثیرات مثبت دارد. همچنین به نظر می‌رسد معیار FOUR نسبت به GCS در بیماران ترومایی نتایج واضح‌تری از تغییرات سطح هوشیاری ارائه می‌دهدو معیار قابل اعتمادتری است. گل‌واژگان: صدمات تروماتیک مغزی، سطح هوشیاری، GCS، FOUR، بخش مراقبت ویژه