بررسی تغییرات همودینامیک و سطوح سرمی سدیم و پتاسیم حین و پــس از عــمــل پرکوتانئوس نفرولیتوتومی در طول 24 ساعت بعد از عمل جراحی - سالاری, امیر; نساجیان, نوذر; آخوندزاده, رضا; به‌آیین, کاوه; خزاعلی, دینیار; شاددل, لیلا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چکیده مقدمه: یکی از عوارض مهم عمل پرکوتانئوس نفرولیتوتومی، جذب مایع نفروسکوپی و تغییرات الکترولیتی سرم است. هدف از انجام این مطالعه تعیین اثرات آب مقطر طی عمل پرکوتانئوس نفرولیتوتومی بر روی الکترولیت و همودینامیک بیماران بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی مداخله‌ای قبل و بعد بود که روی 90 بیمار PCNL انجام گرفت. برای اطلاع از سطح الکترولیت‌ها، از بیمار هنگام پذیرش، قبل از نفروسکوپی، هر یک ساعت طی نفروسکوپی، پایان عمل و 24 ساعت بعد نمونه خون گرفته شد و داده‌ها ثبت گردید. یافته‌ها: حجم مایع مورد استفاده برای نفروسکوپی، با میزان سدیم و پتاسیم سرم پس از شروع نفروسکوپی، یک ساعت بعد و ریکاوری رابطة معنی‌دار داشت ولی مدت زمان نفروسکوپی در زمان‌های فوق با سدیم رابطة معنی‌دار با پتاسیم، ارتباط نداشت. بین حجم و مدت زمان نفروسکوپی با ضربان قلب در شروع نفروسکوپی و دقیقه 10 و با مدت زمان بیهوشی در دقایق شروع، 10، 30 ارتباط معنی‌دار بود. همچنین حجم مایع شستشو و مدت زمان بیهوشی در دقایق شروع، 20، 30، 40 و زمان شستشو در دقیقه 10 با فشار خون سیستول، ولی حجم مایع و مدت زمان نفروسکوپی در دقایق 30 و 40 و مدت زمان بیهوشی در شروع با فشار خون دیاستول ارتباط معنی‌دار داشت. نتیجه‌گیری: طبق مطالعه انجام شده با کاهش حجم مایع و مدت زمان نفروسکوپی از هیپوناترمی و هیپوکالمی می‌توان جلوگیری کرد و ضرورت دارد سطح سرمی سدیم و پتاسیم در شروع نفروسکوپی و ریکاوری بررسی شود. گل‌واژگان:آب مقطر، نفرولیتوتومی از راه پوست، الکترولیت، همودینامیک، نفروسکوپی