بررسی تأثیر دو سیستم مرطوب کننده راه هوایی بر تعداد تنفس در بیماران تروما به سر تحت تهویه مکانیکی تهاجمی Effect of two airway humidifying systems on respiratory rate in head traumatic patients under mechanical invasive ventilation. - شهوندری, احمد; خشای, احمد; گودرزی, افشین; حاتمی, ندا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2019)
مقدمه: در بیماران تروما به سر که دچار کاهش سطح هوشیاری می‌باشند و نیاز به تهویه مکانیکی دارند، دو وسیله مرطوب کننده راه هوایی برای گرم و مرطوب کردن راه هوایی براساس شرایط بالینی بیمار استفاده می‌شود. هدف این تحقیق بررسی تأثیر دو سیستم مرطوب کننده راه هوایی بر تعداد تنفس در بیماران تروما به سر تحت تهویه مکانیکی تهاجمی بود.مواد و روش‌ها: در این مطالعه بالینی تصادفی 50 بیمار به روش تصادفی به دو گروه مداخله تقسیم شدند. دو وسیله مرطوب‌کننده گرمایی و تبادل کننده گرما و رطوبت فیلتردار هر کدام به مدت 30 دقیقه به صورت متقاطع برای گروه‌ها مورد استفاده قرار گرفت. در پایان هر دوره استفاده از مرطوب کننده راه هوایی، تعداد تنفس بیمار از روی دستگاه تهویه مکانیکی بیمار ثبت شد، داده‌ها با نرم افزار 25SPSS مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار گرفت.یافته‌ها: در مقایسه دو گروه مرطوب کننده گرمایی و تبادل‌کننده گرما و و رطوبت فیلتردار در جایگذاری اول تفاوت معنادار بود (049/0=P). در مقایسه دو گروه مرطوب کننده گرمایی و تبادل کننده گرما و و رطوبت فیلتردار در جایگذاری دوم تفاوت معنادار نبود (056/0=P). در مقایسه استفاده متوالی هر دو وسیله در گروه مرطوب کننده گرمایی تفاوت معنادار بود (013/0=P). در مقایسه استفاده متوالی هر دو وسیله در گروه تبادل‌کننده گرما و و رطوبت فیلتردار تفاوت معنادار بود (037/0=P).بحث و نتیجه‌گیری: استفاده از یک تبادل‌کننده گرما و رطوبت فیلتردار در مسیر جریان تهویه مکانیکی تهاجمی در بیماران تروما به سر منجر به افزایش تعداد تنفس می‌شود که می‌تواند ناشی از افزایش مقاومت راه هوایی و افزایش دی اکسید کربن خون شریانی و حجم فضای مرده باشد. پیشنهاد می‌شود که از این وسیله مرطوب کننده راه هوایی با احتیاط و با توجه به شرایط بالینی بیمار استفاده شود.