گزارش یک مورد اختلالات الکترولیتی بدنبال هیستروسکوپی Electrolytes disturbance during hysteroscopy: Case report - منوچهریان, ناهید; ذوالحواریه, سیدمحمد; سلیمی, علیرضا; علیزاده, ندا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2019)
عمل جراحی هیستروسکوپی می تواند به دنبال جذب مایع اتساع دهنده عارضه دار شود. این عارضه بر اساس نوع مایع، شدت و سرعت جذب آن متفاوت می باشد. بیمار خانم 45 ساله ای بود که با تشخیص میوم myoma بستري و در طی هیستروسکوپی به دنبال جذب گلیسین 5/1 درصد دچار عوارض هایپوناترمی، هایپوکلسمی، هایپوکالمی و تاکی کاردی بطنی شد. الکترولیت ها و گازهای خون شریانی مرتب مورد ارزیابی قرار گرفت. سدیم، پتاسیم و کلسیم بیمار به ترتیب به 118،9/2 و 5/5 میلی مول برلیتر رسید. در نهایت تجویز داروهای فوروزماید، آمیودارون، کلرید کلسیم و احیای قلبی-ریوی برای بیمار انجام شد.نتیجه گیری: بهترین رویکرد برای پیشگیری از وقوع این عوارض وجود ابزار و روش هایی جهت سنجش حجم میزان ورود و خروج مایع اتساع دهنده می باشد. تشخیص و درمان به موقع این عوارض در مورد معرفی شده ، موجب بهبودی بیمار گردید.