بررسی اثر داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی بر روی میزان خونریزی در بیماران تحت جراحی‌های ارتوپدی - پریش, مسعود; فرزین, هاله; سخا, هانیه; یحیوی, ازیتا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
زیاد بوده و بغیر از مخدر‌ها، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی فراوانی به منظور بیدردی بکار می‌روند. ولی ترس از عوارض داروئی بویژه اثرات ضد پلاکتی مانع از استفاده روتین و مفید آنها می‌گردد. هدف از این مطالعه بررسی سمیت داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی بر روی پلاکت بیماران تحت جراحی‌های ارتوپدی بود. مواد و روش ها: در این مطالعه آینده نگر توصیفی مقطعی 370 بیمار در دو گروه 185 نفری مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه داروئی شامل بیمارانی بود که تحت درمان با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بودند و گروه دوم بیمارانی بودند که از دارو استفاده نمی کردند. متغیرهای هماتولوژیک شامل هموگلوبین، هماتوکریت، تست‌های انعقادی، میزان خون ریزی و پلاکت در دو گروه اندازه گیری و ثبت میشد. تمامی داده‌های جمع آوری شده توسط تست‌های آماری مناسب مورد آنالیز قرار گرفته اند. نتایج: در این مطالعه دو گروه از نظر تعداد، سن، جنس، مصرف سیگار، تست‌های انعقادی و خونریزی حین عمل اختلاف معنی داری نداشتند. مقادیر بیشتر خونریزی حین عمل جراحی از نظر حجم(گروه کنترل) و تعداد (NSAID) مشاهده گردید. در گروهNSAID بیشترین مقدار در مصرف آسپرین دیده شد. شمارش پلاکتی بعداز عمل در بررسی‌های به عمل آمده در دو گروه NSAID2/6 % وکنترل33/7 %، کاهش پیدا کرد که کم ترین مربوط به کتورولاک وبیشترین مربوط به ناپروکسن بود. کاهش هموگلوبین، هماتوکریت و پلاکت بعداز عمل نسبت به قبل از عمل معنی دار می‌باشد(005/0˂p)نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی با دوز کم در بیماران تحت عمل جراحی ارتوپدی اثر سمی روی پلاکت ندارد.