گزارش موردی استفاده از متیلن بلو برای درمان افت شدید فشارخون درجراحی اندارترکتومی - جهانگیری فرد, علیرضا; فرزانگان, بهروز; میرتاجانی, سیدبشیر; احمدی, ضرغام حسین (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
واکنش التهابی ناشی از بای پس قلبی- ریوی، سبب کاهش تون عروقی شده و در برخی موارد منجر به سندرم وازوپلژیک می گردد. این سندرم پدیده ای همراه با افت شدید فشار خون )به علت وازودیلاتاسیون عروق سیستمیک و برون ده قلبی نرمال یا بالا ( می باشد. متیلن بلو گزینه مناسبی برای درمان افت فشار خون مقاوم به وازوپرسورها و مایعات در آن دست از بیمارانی که بعد از عمل جراحی قلب به وسیله پمپ قلبی ریوی، دچار هیپوتانسیون ناشی از این سندرم شده اند ؛ میباشد. بیمار مورد نظر در این بررسی، مردی 35 ساله با سابقه لوپوس اریتماتوز بوده که باتشخیص CTEPH کاندید جراحی اندآرترکتومی شریان ریوی گردید. پس از عمل جراحی، از آنجاییکه درمان افت فشار خون ( با داروهای وازوپرسین و نوراپی نفرین) به دلیل کاهش سیستمیک مقاومت عروقی با شکست مواجه شد، متیلن بلو جهت درمان وی مورد استفاده قرار گرفت . اجرای این روش تاثیرگذار بوده و درمان افت فشار خون بیمار با موفقیت انجام پذیرفت .بدین استفاده از متیلن بلو در بیمارانی که پس از عمل جراحی قلب دچارافت شدید فشار خون مقاوم به درمان های استاندارد میشوند، یک گزینه درمانی محسوب میگردد.