تاثیر تجویز‎ ‎داخل‎ ‎وریدی‎ ‎دو‎ ‎دوز‎ ‎مختلف‎ ‎اندانسترون‎ ‎در مقایسه‎ ‎با‎ ‎نرمال‎ ‎سالین‎ ‎در‎ ‎جلوگیری‎ ‎از‎ ‎سردرد‎ ‎پس‎ ‎از‎ ‎بیحسی‎ ‎نخاعی‎ ‎در‎ ‎زنان‎ ‎باردار‎ ‎مراجعه‎ ‎کننده‎ ‎به بیمارستان‎ ‎طالقانی‎ ‎اراک - شهیدانی, دکترمرضیه; پازوکی, دکتر شیرین; مدیر, دکتر حسام الدین; کمالی, دکتر علیرضا; زمانی, دکتر اشرف (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
مقدمه: با توجه به شیوع بالاي عارضه سردرد بعد از اسپاینال در خانم هاي باردار و استفاده رایج آن در خانم هاي باردار جهت جلوگیري از تهوع و استفراغ بر آن شدیم تا در این مطالعه با استفاده از دوزهاي مختلف، اثر اندانسترون را در جلوگیري از سردرد بعد از اسپاینال بررسی نماییم. مواد و روش ها: در اين مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور، بیمارانی که جهت انجام عمل سزارین با بی حسی نخاعی به بیمارستان طالقانی اراک مراجعه نمودند در مطالعه قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی بلوکه اي به 3 گروه مساوي تقسیم شدند. پنج دقیقه پیش از عمل بیماران در گروه اول 8 میلیگرم اندانسترون، در گروه دوم 4 میلیگرم اندانسترون و در گروه شاهد نیز نرمال سالین دریافت نمودند. حجم ماده تزریقی در هر سه گروه با استفاده از نرمال سالین به 5 سی سی رسید. به مدت یک هفته بعد از عمل جراحی بیماران از نظر سردرد مورد بررسی قرار گرفتند.داده ها پس از جمع آوری توسط spss-20 آناليز شدند. نتایج: سردرد بعد از اسپاینال در گروه پلاسبو در تمامی ساعات بیشتر از دو گروه دیگر و در گروه 8 میلی گرم اندانسترون کمتراز دو گروه دیگر بود ( 01.0 p= ). همچنین سردرد پس از اسپاینال در گروه 8 میلی گرم اندانسترون کمتر از گروه 4 میلیگرم اندانسترون بود ولی اختلاف بین ان دو معنی دار نبود (05.0 p≥). نتیجه گیری: براساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد استفاده از اندانسترون 8 میلی گرم در پیشگیری از سردرد بعد از بی حسی نخاعی در زنان کاندید سزارین می تواند مفید باشد. کلمات کلیدی: اندانسترون، سردرد بعد از بی حسی نخاعی، سزارین