بررسی تاثیر رایحه درمانی با گل رز بر پارامترهای فیزیولوژیک و مدت زمان جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی در بیماران تحت عمل جراحی قلب باز - قاسمی, سعید; باباتبار درزی, حسین; عبادی, عباس (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
چکیده مقدمه : درمان های مکمل یک روش کم هزینه و غیر تهاجمی است که با هدف ایجاد آرامش در موقعیت های استرس زا بکار برده می شود هدف از این مطالعه بررسی تاثیر رایحه درمانی با گل رز بر پارامترهای فیزیولوژیک و مدت زمان جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی در بیماران تحت عمل جراحی قلب باز می باشد. روش : این مطالعه یک کار آزمایی بالینی شاهد دار تصادفی شده بود که با 120 بیمار تحت عمل جراحی قلب باز در سال2016 انجام شد. بیماران در سه گروه شامل گروه مداخله ، گروه شاهد و گروه دارونما به صورت تخصیص تصادفی تقسیم شدند. پس از انتقال بیماران از اتاق عمل به بخش مراقبت های ویژه قلب باز،اولین علائم حیاتی پایه)تعداد نبض ، تعداد تنفس، فشار خون سیستول و دیاستول و (SPO2در هرسه گروه با شروع اولین تلاش دمی بیمار از روی دستگاه مانیتورینگ ثبت شد. در گروه آزمون پس از شروع اولین تلاش دمی بیمار، با قرار دادن پنبه آغشته به سه قطره اسانس گل رز و اتصال آن به لوله تراشه بیمار ودرگروه دارو نما، مداخله با پنبه آغشته به آب صورت گرفت ولی درگروه شاهد هیچ مداخله ای انجام نشد. سپس هر نیم ساعت تا زمانی که لوله تراشه بیمار خارج نشده و پس از درآوردن لوله تراشه هر 15 دقیقه تا یک ساعت علائم حیاتی بیماران کنترل و ثبت شده است. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی(کا- اسکوئر ،تست دقیق فیشر، آنوا ، توکی ، تحلیل واریانس اندازه های تکراری ) و با نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. یافته ها : نتایج مطالعه نشان داد که رایحه درمانی با گل رز تغییرات معنا دار آماری در شاخص های فیزیولوژیک ایجاد نکرده است. کاهش فشار خون سیستولیک شریانی در بین چهار گروه در در زمان های 15 دقیقه اول،45 دقیقه اول و 60 دقیقه اول بعد از خارج کردن لوله تراشه ، تفاوت آماری معنا داری دارد که این تفاوت از نظر بالینی چشمگیر نیست ولی بر کاهش مدت زمان جداسازی از دستگاه تهویه مکانیکی و در آوردن سریع تر لوله تراشه موثر بوده است. نتیجه گیری : با توجه به اثرات مثبت رایحه در مانی بر شاخص های همودینامیک و کاهش مدت زمان جداسازی از ونتیلاتور می توان از آن به عنوان یک درمان جایگزین موثر استفاده نمود.