ارزیابی همخوانی BIS با معیارهای تعیین پیش‌آگهی در بیماران لوله‌گـذاری شـده بـا صـدمات پاتوژنیک مختلف سر ناشی از ضربة حاد به سر بستری در بخش مــراقـبت‌هـای ویژة بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) - مرادی مقدم, امید; نیاکان لاهیجی, محمد; حسنی, ولی‌الله; کاظمی گزیک, فرید; فرازی, احسان (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چکیده زمینه و هدف: اطلاعات قطعی در موردکارآیی و تأثیر BIS برای استفادة روتین در بخش مراقبت‌های ویژه وجود ندارد. یک راه ارزیابی سودمندی پایش BIS در بخش مراقبت‌های ویژه ارزیابی همخوانی آن با معیارهای معمول پیش‌آگهی بیماران (APACHE II) و SOFA Score) و همچنین صدمات پاتوژنیک مختلف با پیش‌آگهی‌های متفاوت است. لذا هدف این مطالعه بررسی همخوانی BIS با معیارهای تعیین پیش‌آگهی APACHE IIو SOFA Score در بیماران لوله‌گذاری شده با صدمات پاتوژنیک مختلف سر ناشی از ضربه حاد به سر بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) مواد و روش‌ها: تعداد 30 بیمار بالای 15 سال، دچار ضربه به سر، لوله‌گذاری شده و بستری در واحد مراقبت‌های ویژه پس از تعیین معیارهای ورود و خروج، در این مطالعه مقطعی شرکت داده شدند. بیماران در 3 روز ابتدای بستری هر روز به مدت 6 ساعت هر ساعت مورد ارزیابی با BIS قرار ‌گرفتند. APACHE II بیماران در زمان بستری و SOFA Score روزانه بیماران در 3 روز اول ثبت گردید. تشخیص نوع و محل ضایعه سر بر اساس سی تی اسکن انجام شد. تجزيه و تحليل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای آماری صورت گرفت. P-value زير 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: نه در مورد آپاچی و نه در مورد SOFA ارتباطی با میانگین BIS هر روزة بیماران و نیز BIS مجموع و نیز ارتباط نقطه‌ای وجود ندارد.میانگین اعداد BIS در روزهای دوم و سوم در نوع ضایعات مختلف (له‌شدگی نسج مغز، خونریزی زیر سخت‌شامه،...) با هم اختلاف معنی‌داری دارد. نتیجه‌گیری: در بیماران ضربة حاد سربستری در بخش مراقبت‌های ویژه، BIS احتمالاً همخوانی قابل قبولی با معیارهای پیش‌آگهی بیماران (APACHE II وSOFA Score) ندارد. انواع مختلف صدمات ایجاد شده در سر در اثر وارد آمدن حاد ضربه که به نسبت یکدیگر اغلب پیش‌آگهی متفاوتی دارند، احتمالاً محدوده‌های اعداد BIS متفاوتی دارند. گل‌واژگان: واحد مراقبت‌های ویژه، ضربه سر، Bispectral Index، APACHE II، SOFA Score