بررسی عملکرد پرستاران بر اساس استاندارد ساكشن لولة تراشه و لولة تراكئوستومي در بخش‌هاي مراقبت‌های ويژة بيمارستان‌هاي آموزشي شهر کرمان در سال 1393 - حسین رضایی, حکیمه; سبزواری, سکینه; شرفخانی, رحیم; گلزاری, زهرا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چکیده مقدمه: ساکشن تراشه روشی است برای خارج‌سازی ترشحات از مجاری هوایی در بیمارانی که به هر علت قادر به انجام ارادی آن نیستند و دارای راه هوایی مصنوعی هستند. ساکشن به فراوانی در بخش‌های مراقبت ویژه انجام می‌شود و چنانچه به طریق اصولی و صحیح انجام نگیرد می‌تواند عوارض بسیاری را به همراه داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد پرستاران بر اساس استاندارد ساكشن لولة تراشه و لولة تراكئوستومي در بخش‌هاي ويژه در راستای بهبود عملکرد پرستاران و کاهش عوارض ناشی از ساکشن است. مواد و روش‌ها: در اين مطالعة توصيفي مقطعي که به روش مشاهده‌ای انجام شد عملکرد ساکشن لولة تراشه و تراکئوستومی در 136 پرستار شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه با استفاده از چک لیست مشتمل بر 25 گویه توسط پژوهشگر تحت مشاهدة مستقیم قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از شاخص‌های مرکزی و آزمون تی مستقل، آزمون کای دو و با استفاده از نرم‌افزارspss نسخة 21 انجام شد. یافته‌ها: نتیجة مطالعه نشان داد كه کیفیت عملکرد پرستاران به میزان 2/19٪ ضعیف، 4/65٪ متوسط و 4/15٪ خوب بود و هیچ‌کدام از پرستاران عملکرد عالی یا بسیار بد نداشتند. میانگین نمرة عملکرد در ساکشن لولة تراکئوستومی و ساکشن لولة تراشه تفاوت چندانی نداشت و نمرة عملکرد در دو نوع ساکشن لولة تراشه و تراکئوستومی اختلاف آماری معنی‌داری ندارد (05/0p>). در زمینة ارتباط عملکرد پرستاران با بعضی از ویژگی‌های دموگرافیک ارتباط معنی‌دار آماری در مواردی چون میزان تحصیلات و آموزش قبلی مشاهده شد (05/0p>) اما با جنس، سن و سابقة کار ارتباطی مشاهده نشد (05/0p>). نتیجه: بر اساس یافته‌های مطالعه عملکرد پرسنل پرستاری در زمینة ساکشن استاندارد لولة تراشه و تراکئوستومی در بخش‌های مراقبت ویژه در حد متوسط است اما به دلیل عدم رعایت برخی از استانداردهای ساکشن لوله تراشه و تراکئوستومی نیاز به نظارت بیشتر در عملکرد آنان ضروری به نظر می‌رسد و این مسأله اهمیت نیاز به شناسایی علل و حذف آنها برای جلوگیری از عوارض را نشان می‌دهد. گل‌واژگان: عملکرد پرستاران، ساکشن، لولة تراشه، لولة تراکئوستومی، بخش مراقب ویژه.