مقایسة طول بی‌دردی و شدت آن با بوپرنورفین زیرزبانی و مورفین وریدی - علیجانپور, ابراهیم; ربیعی, سید مظفر; نظیری, فرشته; بنی‌هاشم, نادیا; ربیعی, اُم‌لیلا; درودی‌نیا, آرش (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: کنترل مؤثر درد پس از جراحی یکی از اهداف بیهوشی است و در عین حال باعث ریکاوری و ترخیص سریع‌تر از بیمارستان می‌گردد. مطالعة حاضر با هدف مقایسة اثرات ضد دردی بوپرنورفین زیرزبانی با مورفین وریدی پس از جراحی هرنیورافی انجام شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعة كارآزمايي باليني یک سوکور، 80 بیمار مرد کلاس یک بیهوشی، کاندید جراحی الکتیو هرنیورافی اینگونیال بودند که به روش بیهوشی داخل نخاعی به صورت تصادفي و یک در میان تحت درمان با بوپرنورفین زیر زبانی (4/0 میلی‌گرم) و مورفین وریدی (1/0 میلی‌گرم / کیلوگرم) قرار گرفتند. بیماران در ساعت‌های متعدد پس از عمل جراحی، از نظر زمان شروع درد و شدت آن بر اساس سنجش بصری درد ارزیابی شدند. یافته‌ها: میانگین سن، قد و وزن بیماران در دو گروه، اختلاف معنی‌داری وجود نداشت (05/0p>). مقایسة زمان شروع درد در قبل از دریافت دوز دوم دارو، نشان دهندة اثر معنی‌دار بوپرنورفین زیرزبانی برافزایش طول مدت بی‌دردی در بیماران بود (0001/0=p). شدت درد در طول 24 ساعت پس از عمل جراحی در گروه بوپرنورفین زیرزبانی با اختلاف معنی‌داری کمتر از گروه مقابل بود (001/0=p). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می‌دهد بوپرنورفین زیرزبانی دارویی مؤثر نسبت به مورفین وریدی در کنترل درد پس از جراحی است.