بررسی بـروز تنگی به دنبال لوله‌گــذاری تراشه در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه در سال 1391 - ولی‌زاد حسنلوئی, محمدامین; محمودلو, رحیم; جوانمردی, المیرا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: تنگی تراشه یک عارضة شناخته شدة لوله‌گذاری داخل تراشه و تراکئوستومی است. ما در این مطالعه میزان بروز تنگی تراشه در بیماران بستری در بخش مراقبت‌های ویژة عمومی (GICU) بیمارستان امام ارومیه را مورد بررسی قرار دادیم. مواد و روش‌ها: در این مطالعه پیگیری شونده، پروندة کلیة بیماران لوله گذاری و یا تراکئوستومی شدة بستری در GICU در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفت. بیماران با 3 GCS= و مرگ مغزی و آنهائی که فوت کردند از مطالعه خارج شدند. بعد از اتمام طرح، یافته‌ها وارد نرم‌افزار SPSS ویرایش 18 شده و مورد بررسی آماری قرار گرفتند. نتایج: 112 بیمار لوله گذاری و تراکئوستومی شده با میانگین سنی 54/23± 61/49 سال وارد مطالعه شدند. 8/76% آنها لوله‌گذاری و 2/23% تراکئوستومی داشتند. در 2 مورد از 112 بیمار تنگی تراشه (8/1%) اتفاق افتاد که یک مورد به دنبال لوله‌گذاری اورژانس و یک مورد غیر اورژانس بوده که بعداً تراکئوستومی شد. با استفاده از آزمون تست دقیق فیشر تفاوت معنی‌داری بین تنگی تراشه و جنس، نوع لوله‌گذاری، لوله‌گذاری و یا تراکئوستومی وجود نداشت (05/0<pvalue) همچنین با استفاده از آزمون کای دو تفاوت معنی‌داری بین تنگی تراشه و گروه‌های سنی و بیماری‌های زمینه‌ای وجود نداشت .(05/0<pvalue) از طرفی با استفاده از آزمون تست تی تفاوت معنی‌داری بین سایز لولة تراشه و تراکئوستومی و تنگی تراشه وجود نداشت (05/0<pvalue). بحث: علی‌رغم استفاده از لوله‌ها و تراکئوستومی مناسب و اندازه‌گیری فشار کاف آنها به صورت مکرر در بخش مراقبت‌های ویژه باز هم تنگی تراشه دیده می‌شود.