مقایسة عوارض کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین چپ و راست در بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر قلب - تربیت مسعود; داودی مریم; منافی بابک; توتونچی ضیاء (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین یکی از شایع‌ترین اقدامات تهاجمی در عمل جراحی قلب است. هدف از این مطالعه مقایسة کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین چپ و راست از طریق روش اینفراکلاویکولر در بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر با گرافت [1] LIMA بوده است. مواد و روش‌ها: مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی آینده‌نگر تصادفی بر روی 193 بیما ر طی 9 ماه انجام شد. تکنیک کاتترگذاری در هر دو سمت چپ و راست به روش اینفراکلاویکولر بود. در همة بیماران لولة سینه‌ای درهمی توراکس چپ حین عمل جراحی تعبیه شد و سپس تعداد کاتتریزاسیون موفق و عوارض در دو سمت مقایسه گردید. یافته‌ها: از بین 193 بیمار که کاتترگذاری در آنها انجام گرفت در 177 (7/92٪) مورد کاتتریزاسیون در بار اول موفق بود که تعداد 105 (1/92٪%) مورد در سمت راست و تعداد 72 (1/91٪) مورد در سمت چپ بود كه تفاوت معنی‌داری بين دو سمت مشاهده نشد. عدم قرارگیری صحیح نوک کاتتردر سمت راست (6/9٪) به طور معنی‌داری(003/0p =) بیشتر از سمت چپ (0٪) بود. هرچند پنوموتوراكس ناشی از کاتتریزاسیون فقط در سمت راست مشاهده شد ولي هیچ تفاوت معنی‌داری در پنوموتوراكس و دیگر عوارض بین دو سمت مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این مطالعه به نظر می‌رسد عدم قرارگیری صحیح نوک کاتتر در سمت چپ، در مقایسه با راست کمتر است. اگرچه میزان عوارض و موفقیت کاتتریزاسیون در دو سمت تفاوتی نداشت.