مقايسة روش بي دردي تزریق تک دوز بوپی‌واکائین و فنتانیل داخل صفاقی با تزریق تک دوز اپيدورال سینه‌ای بر طول مدت بي‌دردي پس از عمل كله¬سيستكتومي لاپاروسكُپيك - میرخشتی علیرضا; نعمتی هنر بهزاد; توفیق آرش; بذرافشان مازیار; معماری الهام (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: عدم کنترل مناسب درد بعد از جراحی کله‌سیستکتومی لاپاراسکپیک از عوامل نارضایتی و تأخیر در ترخیص بیماران است. با توجه به عوارض سیستمیک تجویز مخدرها از روش‌های متعددی از جمله اپیدورال سینه‌ای و داخل صفاقی به عنوان جایگزین برای کاهش درد بعد از عمل استفاده می‌گردد . در این مطالعه ما به مقايسة دو روش بيدردي تزریق تک‌دوز داخل صفاقی با تزریق تک دوز اپيدورال سینه‌ای در كلهسيستكتومي لاپاراسكپيك پرداختیم. مواد و روش: در یک مطالعة کارآزمایی بالینی تصادفی 52 بيمار 18 تا 68 ساله با ASA[1] كلاس 1 و 2 كانديد عمل جراحي كلهسيستكتومي لاپاراسكپيك در دو گروه داخل صفاقی (I) و اپیدورال سینه‌ای (T) تقسیم شدند. در گروه I قبل از تزریق تروکار، 80 ميليليتر محلول بوپيواكائين 125/0٪ همراه 50 ميكروگرم فنتانيل و اپينفرين 200000/1 در داخل فضای صفاقی و در محل برش زیر ناف تزریق میشود. به هنگام تزریق دارو بیماران در وضعیت ترندلنبرگ قرار میگیرند. در گروه T پیش از برداشتن تروکار و با اطلاع تیم جراحی، از طریق کاتتر اپیدورال به میزان 15سیسی محلول بوپيواكائين 125/0٪ همراه 50 ميكروگرم فنتانيل و اپينفرين 200000/1 تزریق شد. ميزان درد بيماران به هنگام ترخيص از ريكاوري و ظرف 6، 12و 24 ساعت بعد از جراحی با استفاده از مقیاس سنجش بصری[2] ارزيابي گردید. اولين زمان نياز به داروي بيدردي با VAS‌‍‌ بيشتر از 3 در هر دو گروه ثبت و با يكديگر مقايسه شد. میزان کلی مورفین مصرفی در ریکاوری و تا 24 ساعت بعد نیز ثبت گردیده و با یکدیگر مقایسه شد. همچنین معیارهای همودینامیک و تهوع و استفراغ بعد از عمل ثبت گردید. یافته‌ها: اثرات ضد درد بعد از عمل و اولین زمان نیاز به بی‌دردی در روش تزریق تک‌دوز داخل صفاقی در مقایسه با تزریق تک‌دوز اپيدورال سینه‌ای از لحاظ آماری با یکدیگر تفاوت معنیدار نداشتند.(p value 05/0< نتیجه‌گیری: هم روش تزریق تک دوز داخل صفاقی و هم تزریق تک‌دوز اپيدورال سینه‌ای، تکنیک‌های مؤثری هستند که میتوانند بر حسب شرایط در کنترل درد بیماران بعد از جراحی کله‌سیستکتومی لاپاراسکپیک مورد استفاده قرار گیرند.