مقایسه علامت چاپ کف دست، تست لب گزه و تست مالمپاتی در پیش بینی سخت بودن لوله گذاری داخل تراشه در بیماران دیابتیک مراجعه کننده به اتاق عمل بیمارستان مرادی رفسنجان: مقاله اصیل پژوهشی - تاج الدینی مریم (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2026)
دیابت شیرین یک بیماری متابولیک شایع است که منجر به هیپرگلیسمی شده و به دنبال هیپرگلیسمی تغییرات پاتوفیزیولوژیک در اندام‌های مختلف بدن دیده می‌شود، تغییرات عضلانی – اسکلتی جزء عوارض مزمن مهم آن است. عوارض مزمن دیابت بستگی به طول مدت دیابت دارد و اکثر این عوارض در طول دهه دوم این بیماری رویت می شوند (1). گلیکوزیلاسیون غیرآنزیمی کلاژن و در نتیجه رسوب کلاژن در مفاصل و به دنبال آن سندرم محدودیت حرکات مفاصل LJM ( Limited Joint Mobility) رخ می دهد(2). این سندرم در 25 – 45% بیمارانی که طولانی مدت درگیر دیابت هستند رخ می‌دهد. درگیری مفصل آتلانتو اکسی پیتال محدودیت اکستانسیون سر و گردن را در حین لارنگوسکوپی منجر می‌شود که به دنبال آن لارنگوسکوپی بیمار سخت خواهد بود. حدود 50% بیماران دیابتی در طول عمر خود تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند. درصد گزارش راه هوایی سخت در بیماران دیابتی تقریبا 27 – 31% است (3). گلیکوزیلاسیون کلاژن ابتدا در چهارمین و پنجمین مفصل انگشتان دست رخ می‌دهد که باعث می‌شود که بیمار نتواند انگشتان و کف دست‌ها را به هم کامل نزدیک کند و بچسباند، اصطلاحا به این نشانه علامت دعا یا نشانه دعا PS (Prayer Sign) می‌گویند. درجه درگیری مفاصل بین انگشتان دست بوسیله زدن انگشتان و کف دست غالب در جوهر و گذاشتن روی کاغذ با علامت چاپ کف دست (Palm Print Sign) PPS مشخص می‌شود. این کار اولین بار توسط Reissel و همکاران پیشنهاد شد. این دو معیار را می‌توان برای ارزیابی سخت بودن لارنگوسکوپی در نظر گرفت (3, 4, 5). مهارت در مدیریت راه هوایی در تمام حرف پزشکی ضروری است. برقراری راه هوایی برای رساندن اکسیژن و دادن تنفس به فرد نیازمند، ضروری است و شکست در این کار زندگی فرد را به مخاطره می‌اندازد (6). لوله گذاری راه هوایی یک بیمار زمانی مشکل اعلام می‌شود که یک متخصص بیهوشی آموزش دیده نیاز به بیش از 3 بار تلاش و یا بیش از 10 دقیقه زمان برای لوله گذاری داخل تراشه داشته باشد (7). در حقیقت بیشتر از 28% مرگ و میر ناشی از بیهوشی ثانویه به عدم توانایی در ماسک گیری یا لوله گذاری داخل تراشه است (8). درصد سخت بودن و شکست در لوله گذاری طبق گزارشات به ترتیب 1- 6/3% و 05/0 – 3/0 % بیان شده است (7). برای پیش بینی سخت بودن راه هوایی قبل از عمل چند معیار وجود دارد. این معیارها شامل: معیار مالمپاتی(Mallampati Test ) MPT، اندازه گیری فاصله تیرومنتال TM(Thyro Mental )، درجه اکستانسیون سر(head elevate) HE ، تست لب گزه ULBT (upper lip bite test) امتیاز لهان و کورماک و تعدادی معیار دیگر است (7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15). بیشتر این معیارها از حساسیت کمی برخوردارند و اختصاصی نیستند (7).