بروز خارش پس از تجویز فنتانیل درون نخاعی: یک مطالعه مقطعی - داهی مستانه; وثوقیان مریم (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2024)
هدف: خارش یکی از عوارض جانبی اصلی تزریق داخل نخاعی مخدرها می باشد. در مطالعه حاضر، شیوع خارش متعاقب تزریق فنتانیل داخل نخاعی و عوامل مرتبط با آن در بیماران بزرگسال ایرانی کاندید عمل جراحی اندام تحتانی بررسی شده است. مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 320 بیمار کاندید جراحی اندام تحتانی تحت بیحسی نخاعی انجام شده است . بی حسی نخاعی در شرایط استریل و با ترکیبی از بوپیواکائین و فنتانیل انجام شد. پس از تایید و تثبیت سطح بیحسی، به بیماران 2-1 میلی گرم میدازولام وریدی داده شد. سپس یک پرستار بیهوش پرسشنامه مربوطه را تکمیل می نماید. نتایج: خارش در 84 بیمار (27%) با میانگین نمره شدت 4.94 گزارش شد. از 84 بیمار که خارش را گزارش کردند، 70 نفر نیاز به درمان داشتند. شدت خارش در مردان به طور معنی داری بیشتر از زنان بود (029/0=P). هیچ یک از شاخص های شدت و شیوع خارش با BMI بیماران ارتباط معنی داری نداشت (05/0P>). میانگین سنی بیمارانی که در آنها خارش گزارش شده بود به طور معنی داری کمتر از سن سایر بیماران بود (044/0=P). نتیجه گیری: نتایج ما نشان داد که شدت خارش در مردان به طور قابل توجهی بیشتر است. علاوه بر این، بروز خارش در بیماران جوان‌تر نیز بیشتر بود.