تغییر تعرفۀ خدمات پزشکی؛ فرصت یا تهدید؟! - سردبیری شورای (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
از یاد نبرده ایم که یکی از بزرگ ترین اهداف دولت کنونی، تحول و ارتقاء سلامت در کشور تعیین شده است. در پی این هدف گذاري در ابتداي کار دولت آقاي روحانی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی براي برنامه ریزي به بررسی علل و ریشه هاي مشکلات و تحلیل آنها پرداخت . در آن زمان یکی از مجرمان اصلی، مجرمی سابقه دار و بدنام یعنی تعرفۀ غیر حقیقی یا "زیر میزي" تعیین شد؛ مجرمی که البته از سال ها پیش شناخته شده اما متأسفانه هیچ گونهبرخورد جدي با وي صورت نگرفته بود. این روال به ویژه باعث دلسردي جامعۀ بیهوشی و سایر رشته هایی شد که صداقت و سلامت را بر درآمد مقدم می شمردند. این وضعیت بعضاً در قالب اُفت کیفیت درمان، مهاجرت پزشکان و روي آوردن به برخی مشاغل دیگر از جمله تجهیزات پزشکی و کار در کلینیک هاي زیبایی خودنمایی کرد، که جاي تأسف دارد . اما علی رغم اعتراضات مداوم دلسوزان از جمله انجمن بیهوشی، جامعه غرقه در خواب گران بود و صد البته دست اندرکاران صدا و سیما نیز مثل بسیاري موارد دیگر ذوق و استعداد خود را در زمانی که باید، به کار به کار نمی بستند . خلاصه در بر همین پاشنه می چرخید تا اینکه در نهایت وزارت بهداشت طی تصمیمی درست اما کارشناسی نشده اقدام به اصلاح تعرفه را آغاز نمود. در ابتداي کار دیدگاه متخصصان بیهوشی و بدنۀ کارشناسی وزارت بسیار متفاوت بود . خصوصاً آنکه اساساً اصلاح تعرفه هاي رشتۀ بیهوشی به جرم عدم دریافت زیرمیزي از سوي متخصصان تا آن تاریخ اصلاً در دستور کار وزارتخانه قرار نگرفته بود! القصه طی ماه ها تلاش و پیگیري مستمر سرانجام وزارت بهداشت قانع شد تا این رشته نیز شامل افزایش میزان تعرفه ها گردد . مشکل بعدي در آن زمان عدم وجود تعریف براي بسیاري از خدمات متداول در رشتۀ بیهوشی بود. بسیاري از خدمات این رشته تعریف و در کتاب تعرفه گنجانیده شد و بسیاري دیگر یا تعریف نشده باقی ماند یا با سد مخالفت کارشناسان بیمه و معاونت درمان برخورد نمود که هم اکنون کار در این زمینه ادامه دارد. سومین مشکل، چانه زنی در مورد میزان افزایش تعرفه بود که با ایستادگی و تلاش بی وقفۀ انجمن بیهوشی و بزرگان رشته در برابر برخی کم لطفی ها و بی مهري هاي سایر تخصص ها به ویژه جراحی سرانجام در نقطه اي قابل قبول متوقف شد؛ و در نهایت متن باشکوه نمایشنامۀ اصلاح تعرفه ها به کارگردانی وزیر محترم بهداشت به صحنه آمد. اما دو بازیگر اصلی این نمایش بزرگ یعنی بیمه ها و بازوي نظارتی گویا چندان از نقشی که به آنها محول شده بود راضی نبودند و یا توان ایفاء آن را نداشتند لذا به متن نمایشنامه چندان وفادار نماندند و گاهی دست به بدیهه سرایی زده و یا همچنان نقش قدیم و سنتی مورد علاقۀ خود را بازي کردند و می کنند . نتیجۀ این عدم همکاري و همیاري آنکه متخصصان بیهوشی مراکز دولتی حدود یک سال است که دستمزد خود را به صورت علی الحساب دریافت می کنند و هنوز کسی نمی داند میزان اصلاح تعرفه ها و تغییرات آنها به چه صورتی است. در این میان برخی نهادها و ارگان ها از جمله صدا و سیما نیز به کلی هدف و رسالت تحول سلامت را فراموش کرده و با برداشتی سطحی وضعیت مبهم کنونی را مبهم تر و در از بین بردن اعتماد و شور و شوق اولیۀ پزشکان جوان نقشی مهم ایفا می کنند. لذا شوراي سردبیري مجلۀ انجمن بیهوشی و مراقبت هاي ویژة ایران خطر تبدیل این فرصت را به یک تهدید جدي اعلام می دارد و نسبت به عواقب آن از جمله اُفت کیفیت درمان و دلسردي جامعۀ پزشکی هشدار می دهد و انتظار دارد ضمن شفاف سازي هر چه سریع تر وضعیت نهایی تعرفه ها و پرداخت حقوق معوقۀ متخصصان به ویژه در بخش دولتی، نسبت به حفظ احترام و حرمت تمامی مشاغل جامعه توجه لازم مبذول شود. شوراي سردبیري