بررسی آستانه تزریق گلبول قرمز فشرده و هموگلوبین قبل از ترخیص در زنان تحت جراحی سزارین در مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه طی سالهای 95 و 96 - shokohi, Shahram; Aghdashi, Mir Mousa; Molayi, Faezeh (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2023)
چکیده مقدمه : جراحی سزارین یکی از شایعترین جراحی ها در سرتاسر جهان است. ۳- ۵ ٪ تمام تزریق های خون در ارتباط با اعمال جراحی مامایی است سزارین میزان بالاتری از تزریق خون را در مقایسه با زایمان طبیعی واژینال دارد.خطرات بالقوه همراه با تزریق خون سبب بررسی دقیقتر کاربرد آن و سبب کاهش تمایل به تزریق خون گردیده است. تزریق خون در برخی از مراکز درمانی به ۱/۱ – ۶/۱ ٪ کاهش یافته است . این مطالعه توصیفی – مقطعی گذشته نگر جهت بررسی آستانه تزریق خون و میزان هموگلوبین قبل از ترخیص در زنان تحت جراحی سزارین در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ در مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه انجام گردیده است . روش کار : به منظور بررسی وضعیت تجویز گلبول قرمز فشرده با مراجعه به بایگانی مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه با استفاده از سیستم HIS و بررسی پرونده ها از مجموع ۷۸۷۲ سزارین انجام شده در طی سالهای ۱۳۹۵و ۱۳۹۶ تعداد ۳۰۴ بیمار که تحت سزارین قرار گرفته و خون دریافت کرده بودند انتخاب و اطلاعات لازم از قبیل سن ، هموگلوبین هنگام پذیرش ، زمان بستری و ترخیص ، تعداد واحد خون دریافتی هر بیمار ، دلایل تزریق و گروه خونی آنها استخراج گردید. نتایج : فراوانی آنمی هنگام پذیرش ( هموگلوبین کمتر از۱۰) ۴/۲۳ ٪ بود . ۴/۴۶ ٪ بیماران دریافت کننده خون هموگلوبین قبل از ترخیص ۱۰ گرم بردسی لیتر یا بیشتر داشتند همچنین ۸/۴۱٪ بیماران هموگلوبین پس از جراحی و در طی بستری هموگلوبین ۱۰ گرم بر دسی لیتر داشتند . نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد در درصد قابل توجهی از بیماران اصلاح خونریزی بیش از مقدار ضروری صورت گرفته است.همچنین بدلیل نبود خط مشی مشخص بیمارستانی ، هموگلوبین آغازین برای شروع ترانسفوزیون گلبول قرمز و هموگلوبین هدف برای ختم تزریق وجود ندارد بنظر می رسد تدوین پروتکل جامع در این خصوص ضروری می باشد . کلمات کلیدی: هموگلوبین، سزارین، ترانسفوزیون، گلبول قرمز فشرده