مقایسه تأثیر شیاف دیکلوفناک سدیم، پاراستامول وریدی و ترکیب ان ها بر درد حاد بعد از عمل جراحی سزارین به روش بی حسی نخاعی - صفری هزاروند غلامرضا; گوشه سید محمدرضا; جواهرفروش زاده فاطمه; اولی پور علیرضا; بختیاری نیما (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2023)
خلاصه: مقدمه: با توجه به شیوع بالای سزارین واهمیت کنترل درد پس از ان این مطالعه به بررسی تأثیر شیاف دیکلوفناک سدیم، پاراستامول وریدی و ترکیب ان ها بر درد حاد بعد از عمل جراحی سزارین پرداخته است. روش کار: 99 بیمار کاندید عمل جراحی سزارین به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند،جهت بی دردی پس از عمل در گروه A از شیاف دیکلوفناک سدیم + پمپ PCA حاوی دارونما،در گروه B از پمپ PCA حاوی پاراستامول وریدی + شیاف دارونما و در گروه C از پمپ PCA حاوی پاراستامول وریدی + شیاف دیکلوفناک سدیم استفاده شد.شدت درد پس از عمل با استفاده از مقیاس VAS (visual analogue scale) در ساعات (1و4و12و24)ارزیابی شد و مقدار اپیویید مصرفی جهت بی دردی پس از عمل ثبت گردید. نتایج: از نظر شدت درد، تفاوت معناداری در ساعات 1، 4، 12 و 24 پس از عمل بین گروه های A ، B و C مشاهده شد (05/0 p<). درد در گروه C در تمام ساعات به طور قابل توجهی کم تر از دو گروه دیگر بود(p<0.0001). در مقایسه ی گروه A و B در ساعات 1 و 4 پس از عمل درد در گروه A کم تر بود و در ساعات 12 و 24 شدت درد در گروه B کمتر از گروه A بود (05/0 p<). کمترین میزان مورفین مصرفی در دوره ی پس از عمل به ترتیب در گروه C ، B و A مشاهده شد (05/0 p<). نتیجه گیری: ترکیب شیاف دیکلوفناک و پمپ پاراستامول درد پس از عمل و نیاز به مخدررا به طور موثری کاهش می دهد، به علاوه شیاف دیکلوفناک در ساعات (1و4)بی دردی بیشتری نسبت به پمپ پاراستامول داشته است اما میزان کلی مصرف مخدر وریدی در گروه پمپ پاراستامول کمتر بوده است .