تعیین شیوع کینزوفوبیا و برآورد سهم اثر درد و وضعیت عملکردی بر آن در بیماران کاندید جراحی بازسازی رباط صلیبی - عابدینی نقی; مرادی امین (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2022)
مقدمه: از آنجایی که ممکن است کینزوفوبیا بر توانبخشی پس از جراحی بازسازی رباط صلیبی موثر باشد و سهم اثر آن در مطالعات ایرانی برآورد نشده است هدف اصلی مطالعه حاضر به تعیین شیوع کینزیوفوبیا قبل از جراحی، 3 و 12 ماه پس از جراحی در بیماران کاندید جراحی بازسازی رباط صلیبی پرداخته است. هدف ثانویه تجزیه و تحلیل قابلیت پیش بینی کینزوفوبیا قبل از جراحی و ارتباط آن با درد و توانایی حرکت در 3 ماه پس از جراحی است. روش کار: این مطالعه توصیفی مقطعی(آینده نگر) طی سالهای 1399 و 1400 با مشارکت 125 بیمار پس از جراحی بازسازی رباط صلیبی انجام شد. هر یک از شرکت کنندگان ابزارهای اطلاعات دموگرافیک، ترس از حرکت تامپا و پرسشنامه بيمار محور KOOSتکمیل شد. داده ها با آزمون های آماری تس تسی، کای اسکوئر و رگرسیون چند متغیره بررسی شدند. نتایج: متغیرهای شاخص توده بدنی بالا به اندازه 26/2 برابر، فاصله زمانی بین اسیب تا جراحی به اندازه 96/1 برابر، شدت درد قبل از جراحی به اندازه 59/5 و وضعیت عملکردی به اندازه 11/8 برابر ریسک کینزوفوبیا را افزایش میدهد نتیجه گیری: کینزوفوبیا در یک سوم از سرکت کنندگان این مطالعه دیده شد؛ فاکتورهایی همچون چاقی، افزایش مدت زمان آسیب تا جراحی، شدت درد بالا قبل از جراحی و وضعیت عملکردی نامطلوب پس از جراحی به عنوان عوامل پیشبینی کننده کینزوفوبیا بودند