مقایسه اثر آرام‌بخشی ترکیب دارویی پروپوفول- کتامین با پروپوفول- کتامین همراه اسپری لیدوکائین در اندوسکوپی - آخوندزاده رضا; باغبانیان رضا; کیا محمدی شیدا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2021)
چکیده مقدمه: آندوسکوپی دستگاه گوارش یک روش ضروری برای ارزیابی و درمان اختلالات دستگاه گوارش است.آرامبخشی در اندوسکوپی با هدف کنترل امن و موثر درد و اضطراب، برای فراهم‌کردن درجه‌ی مناسبی از فراموشی یا کاهش هوشیاری و بهتر کردن اندوسکوپی به‌خصوص در موارد درمانی همیشه یک مساله حیاتی بوده است.پروپوفـول داروي آرامبخش موثري است اما بیدردي مناسبی ایجاد نمی‌کند. براي غلبـه بـر عـوارض،اسـتفاده از لیدوکائین و کتـامین در دوزهاي مختلف براي افزایش خاصیت ضـد اضـطراب، آرامبخشی و بهبود مورد استفاده قرار گرفته است اما نتایج متفاوتی از مطالعات مختلف به دست آمده است. لذا هدف مطالعه حاضر مقایسه‌ي اثر آرام بخشی ترکیب دارویی پروپوفول-کتامین با پروپوفول-کتامین به همراه اسپري لیدوکائین در بیماران اندوسکوپی بود. روش كار: مطالعه‌ي طراحی شده از نوع کارآزمایی بالینی که بر روي 154 بیماران کاندید اندوسکوپی سرپایی بخش اندوسکوپی بیمارستان امام خمینی(ره) انجام گردید و بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. پس از گرفتن شرح حال بیمار، در گروه اول 5/0 میلی گرم بر کیلو‌گرم پروپوفول به همراه 5/0 میلی گرم بر کیلو‌گرم کتامین و درگروه دوم ابتدا 2پاف اسپري لیدوکائین 10 %معادل 20 میلی گرم اسپری شد. سپس 5/0 میلی گرم بر کیلو‌گرم پروپوفول و 5/0 میلی گرم بر کیلو‌گرم کتامین تزریق شده و سپس 2پاف اسپري لیدوکائین 10 %معادل 20 گرم تزریق شد. سپس آرامبخشی، آپنه، تهوع و یافته‌های کلینیکال در بیماران مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت. نتایج: در این مطالعه توزیع جنسیت بیماران تحت عمل جراحی در 75/46 درصد زن و 25/53 درصد مرد بودند و میانگین سن بیماران 40/49 سال بود که دو گروه از لحاظ سن و جنسیت همسان هستند.میانگین مدت زمان بیهوشی بیماران84/15دقیقه ومیانگین مدت زمان آندوسکوپی بیماران 34/13 دقیقه بود و میان توزیع پراکندگی مدت زمان بیهوشی و مدت زمان آندوسکوپی در دو گروه اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد.بر اساس مطالعه ی انجام شده،میزان آرامبخشی در میان بیمارانی که پروپوفول و کتامین و لیدوکایین دریافت کرده‌اند بیشتر است. سطح فشارخون سیستولیک بیماران در دو گروه اختلاف معنی‌داری ندارد. میزان ضربان قلب در طول مدت زمان دریافت داروی بیهوشی در گروه پروپوفول و کتامین و لیدوکایین به‌طور معنی‌داری کمتر است.میزان اشباع اکسیژن خون در گروه پروپوفول و کتامین و لیدوکایین به‌طور معنی‌داری بیشتر است. میان آپنه و تهوع در بیماران در دو گروه اختلاف معنی‌داری مشاهده نمی‌شود و مدت زمان ریکاوری در بیماران دریافت‌کننده داروی پروپوفول و کتامین و لیدوکایین بیشتر از گروه پروپوفول و کتامین است. نتیجه‌گیری:اضافه کردن اسپری لیدوکائین موضعی به ترکیب دارویی پروپوفول _کتامین برای انجام پروسیجر آندوسکوپی موجب افزایش میزان آرابخشی در آندوسکوپی می شود.