آیا هموپرفیوژن می تواند در درمان بیماران مبتلا به کووید۱۹ مفید باشد ؟ - امین نژاد رضا; قاضی فینی فرزانه سادات; بهسرشت علیرضا; سعیدی محمد; شفیعی حامد; باستان حق احسان (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2020)
این مطالعه در تابستان1399 و با بررسيتعدادی از مقالات اخیربا استفاده ازپايگاه اطلاعاتیPubmed انجام شده است.تمرکز پژوهش روی بیماران با عفونت های ویروسی هم خانواده ی COVID19از نظرانتخابهای درمانی و اثربخشي درمان با هموپرفیوژن(hemoperfusion) دراين بیماران بوده است.شیوع گسترده COVID19غالبا" بصورت درگیری دستگاه تنفسی توام باسرعت انتشار بالا ميباشد. عدم وجود درمان قطعی و درنتيجه، مرگ و مير فزاينده ي اين بيماري، نشان از نياز مبرم بهدستیابی به درمانیکارآمد برای کنترل این عفونت ويروسي دارد. تحقیقاتي كه در زمینه ی درمان عفونتهاي ویروسی تنفسی و همچنین ویروس های خانواده ی کروناویریده انجام شده است، نشان داده كه درعفونت های تنفسی با افزایش سایتوکاین(cytokine) های پیش التهابی در خون ،طوفان سایتوکاینی(cytokine storm) ایجاد شده كه می تواند سبب سپسیس شدید(severe sepsis)، شوک سپتیک(septic shock)و نهايتا" افزايش مرگ و مير گردد. درموارد متعددی از گزارشهای موردی بیماران مشخص شده است که با استفاده از روش هموپرفیوژن و پاکسازی سایتوکاین ها و واسطه های التهابی از خون میتوان علایم تنفسی بیمار و میزان اشباع اکسیژن خونی و در نتیجه سیر بیماری را به نحو مطلوبی تغییر داد. ایندرحالي است که استفادهروتین(routine usage )از هموپرفیوژن به دلیل ايجاد عوارضیمانند افزايش خطر خونریزی و نوسانات فشارخون بیمار با محدوديتهايي مواجه است.نهايتا" درمورد صحیح یا غلط بودن این فرضیه که: "آیا هموپرفیوژن می تواند در درمان بیماران مبتلا به عفونت های ویروسی با درگیری سیستم تنفسی و ایجاد طوفان سایتوکاینی مفید و اثربخش باشد؟" بايد اذعان نمود كه با وجود گزارشات امیدبخش بدنبال این درمان اماقطعیت سودمندی آن همچنان نيازمند بررسيهاي بيشتري میباشد.