مقایسه تاثیر عصاره گیاه هل با دیازپام خوراکی بر اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی ارتوپدی - خلیلی شومیا صدیقه; شاهین فر جواد; زراعتی حسین; گرشاد افسانه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2021)
زمینه و هدف: اضطراب تأثیر منفی بر بهبودی و ترمیم بافت داشته است و صرف انرژی روانی و جسمانی بسیار زیاد طی اضطراب می تواند موجب طولانی شدن زمان بستری در بیمارستان و تأخیر در ترخیص بیماران گردد. امروزه طب سنتی به عنوان یک روش غیردارویی در زمینه اضطراب مورد توجه قرار گرفته است؛ مطالعه‌ی حاضر با هدف مقایسه تاثیر عصاره گیاه هل و دیازپام بر سطح اضطراب بیماران انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر یک کارآزمایی بالینی دوسوکور می‌باشد که جامعه آماری آن‌ را بیماران کاندید عمل جراحی ارتوپدی مراجعه‌کننده به بیمارستان امام علی (ع) شهر بجنورد در سال 1396 تشکیل دادند.60 بیمار به روش در دسترس انتخاب و به‌ صورت تخصیص تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول، 10 قطره عصاره گیاه هل و گروه دوم، 5 میلی‌گرم دیازپام را شب قبل از عمل جراحی به ‌صورت خوراکی دریافت کردند. اضطراب بیماران در دو گروه، شب قبل از عمل و یک ساعت قبل از شروع جراحی با استفاده از ابزار سنجش اضطراب اشپیل‌برگر اندازه‌گیری شد. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری کای‌دو و آنایز واریانس با اندازه های تکراری تحت ‌نرم‌افزار آماری ۱۶ SPSS انجام شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج ازمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، تفاوت معنی داری بین دو گروه از لحاظ نمره کل اضطراب در مرحله بعد از مداخله وجود ندارد (1/000>P). نتیجه‌گیری: عصاره گیاه هل می‌تواند همانند دیازپام خوراکی منجر به کاهش اضطراب بیماران قبل از جراحی ارتوپدی شود. با توجه به عوارض کمتر داروهای گیاهی نسبت به داروی دیازپام، می‌توان از این گیاه جهت کاهش اضطراب قبل از عمل استفاده کرد.