تعیین میزان نیاز به ترانسفوزیون خون حین و بعد از عمل در بیماران بزرگسال تحت عمل جراحی قلب در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران - صادقی علی; حیدرپور عوض; فراست کیش رسول; نکوفرد مجید; هادی پور زاده فاطمه شیما; عطارزاده حسن (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2019)
خلاصه زمينه: در حین جراحی قلب خونریزی در زمان عمل و بعد از آن به طور معمول دیده می شود که منجر به آنمی بعد از عمل می شود . در صورتی که بیماران آنمی قبل از عمل نیز داشته باشد نیاز به ترانسفیوژن خون افزایش می یابد که ترانسفیوژن همراه با عوارض متعددی می باشد. روش: در این مطالعه بیماران پس از ورود به اتاق عمل قبل از القاي بیهوشی، برای بیمار راه شرياني تعبيه شده و نمونه خون فرستاده شده و میزان هموگلوبین و هماتوكريت مشخص می شود و با توجه به میزان هموگلوبین و هماتوكريت میزان آنمی مشخص می شود ،( هموگلوبین کمتر از 8 آنمي شديد،بین 8 تا 10 آنمي متوسط و بیشتر از10 آنمي خفيف)همچنين براساس هماتوكريت در آقايان زير 45% و در خانم ها زير 37% آنمي در نظر گرفته شده است.در این مطالعه به سن و جنس و شاخص توده بدني بیماران نیز توجه شده وبه ارتباط آنمی با موارد ذکر شده توجه می شود . همچنین درحين و پس از عمل ،نیاز بیمار به ترانسفیوژن خون توجه می شود و با انمی این نیاز به ترانسفیوژن ارزیابی می شود. نتايج: در این طرح پژوهشی 526 بیمار در مدت يكسال مورد مطالعه قرار گرفتند. متوسط هموگلوبین بیماران13.1 و متوسط هماتوکریت 39.3 بوده است. در این مطالعه 30.2% بیماران دچار آنمی بودند که با توجه به تقسیم بندی آنمی بر اساس میزان هموگلوبین ، 62.9% آنمی خفيف ، 36.4% آنمی متوسط و 0.5% آنمی شديد داشتند. در این مطالعه از 526 بیمار مطالعه شده ،342(65% )نیاز به دریافت خون نداشتند. از 220 (39.1%) بیماری که در حین یا بعد از عمل خون دریافت کرده اند 114 مورد دارای هموگلوبین نرمال و 106 بیمار در گروه آنمیک قرار داشتند. بحث: بیماران با انمی نسب به بیمارانی که انمی نداشتند بیشتر نیاز به دریافت خون داشتند و همچنین این دریافت خون با جنسیت (مونث ) سن بالاتر وشاخص توده بدنی کمتر و طول مدت عمل بیشتر ارتباط داشت.ترانسفیوژن خون همراه با عوارض جانبی ، افزایش طول اقامت در بیمارستان و افزایش هزینه های بیمارستانی می باشد پس انجام ارزیابی های تشخیصی و اقدامات درمانی می تواند نیاز به ترانسفیوژن خون را کاهش دهد و طول اقامت در بیمارستان و هزینه های بیمارستانی را کاهش دهد که در این زمینه مطالعات بیشتری باید انجام شود.