بررسی فراوانی و علل آسیب‌های ناشی از وسایل نوک تیز و برنده در پرسنل اتاق عمل بیمارستان های آموزشی درمانی شهر اهواز در سال 1392 - آقا بیگی رضا; حقیقی شایسته; اسدی معصومه; آدرویشی سارا; حقیقی محمدحسین; قادری مصعب (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چکیده مقدمه: فرورفتن سوزن در بدن از جمله مشکلاتی است که افراد شاغل در اتاق عمل با آن مواجه هستند که بیشترین احتمال HIV و هپاتیت‌های C و B منتقله از راه خون، برای پرسنل در آن وجود دارد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی و علل آسیب‌هاي ناشی از وسایل نوك‌تیز آلوده به خون بیمار در کارکنان اتاق عمل بیمارستان‌هاي دولتی اهواز است. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعة توصیفی تحلیلی است که بر روي کلیة پرسنل اتاق عمل بیمارستان‌هاي امام خمینی، رازی، گلستان و طالقانی اهواز به تعداد 400 نفر انجام گرفت. برای جمع‌آوري اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته، استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون‌هاي آماري میانگین و انحراف معیار و کاي اسکور، در نرم‌افزار 19spss صورت گرفت. یافته‌ها: از بین 385 نفر مورد مطالعه تعداد 92 نفر(%9/23) هرگز سابقة نیدل استیک شدن را نداشتند، اما 293 نفر (10/76% )1 تا بیش از 5 بار نیدل استیک شده بودند. از دیدگاه کارکنان، عوامل مؤثر در نیدل استیک شدن عجله کردن (%5/61)، بی‌احتیاطی همکار (%0/39) و شلوغی بخش (%6/35) است. بیشترین وسیله‌ای که باعث ایجاد نیدل استیک می‌شود به ترتیب سوزن بخیه (%4/51)، نیدل سرنگ (%4/37)، تیغ بیستوری (%6/30) است. آزمون آماری کای اسکوئر ارتباط معنی‌داری بین جنسیت، بیماری روحی، لرزش دست، مشکلات بینایی، سابقه، تعداد شیفت در ماه، تعداد ساعت کار در هفته، مدرک تحصیلی، شغل، فعالیت در یک مرکز درمانی دیگر و تعداد نیدل استیک شدن را نشان داد (05/0>P). نتیجه‌گیري: نتایج این مطالعه نشان داد که بیش از نیمی از کارکنان اتاق عمل با نیدل استیک مواجه هستند. لذا با توجه به عوارض و احتمال ابتلا به بیماري‌هاي منتقله از راه خون و بالا بودن میزان صدمات در اتاق عمل، به نظر می‌رسد تدوین و برگذاري کلاس‌هاي آموزشی برای پیشگیري از این مشکلات، ضرورت دارد. گل‌واژگان:کارکنان اتاق عمل، عفونت، آسیب ناشی از سوزن.