تاثير دليريوم بر پيامدهاي كوتاه مدت در بيماران بستري در بخش مراقبت هاي ويژه The effect of Delirium on short term outcomes in patients admitted to Intensive Care Unit - ولیزادحسنلویی محمد امین; انوشه محمدرضا; انوشه صنم (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2019)
مقدمه : دليريوم از جمله اختلالاتي است كه به طور شايع در بخش مراقبت هاي ويژه اتفاق مي افتد. و به معني تغييرات حاد و شديد در وضعيت شعوري همراه با عدم توجه و اختلال هوشياري است و با نتايج منفي بسياري همراهي دارد. مطالعات مختلفي در اين راستا انجام شده است. ما در اين تحقيق به بررسي فراواني و تاثير دليريوم بر پيامدهاي كوتاه مدت بيماران بستري در بخش مراقبت هاي ويژه بيمارستان امام اروميه پرداخته ايم. روش كار پس از تصويب طرح در شوراي بازنگري پروپوزال بيمارستان و كميته اخلاق دانشگاه ، اين مطالعه مقعطي در بخش مراقبت هاي ويژه بيمارستان امام اروميه طي سال1395 انجام شد و در طي آن پرونده بيماران بستري در بخش مراقبت هاي ويژه وارد مطالعه شدند و بيماران با GCS مساوي 3 و مرگ مغزي و طول مدت بستري كمتر از 48 ساعت از مطالعه خارج شدند. مشخصات دموگرافيك (سن، جنس)، بيماري زمينه اي عامل بستري، طول مدت تهويه مكانيكي، طول مدت بستري در بخش مراقبت هاي ويژه و بيمارستان ، مرگ و مير و دليريوم بيماران وارد چك ليست شد و پس از اتمام مورد تجزيه و تحليل آماري قرار گرفت. از نرم افزار SPSS نسخه 20جهت اين كار استفاده شد.P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد. نتايج 322 بيمار در طي اين مطالعه مورد بررسي قرار گرفتند، بين سن، جنس، مرگ و مير بيماران دو گروه تفاوت معني دار آماري وجود نداشت (P>0.05) . در حالي كه بين بيماري زمينه اي ، طول مدت تهويه مكانيكي ، طول مدت بستري در بخش مراقبت هاي ويژه و بيمارستان ما بين دو گروه ( بيماران داراي دليريوم و بدون آن) تفاوت معني داري آماري وجود داشت (P<0.05). 18.94% بيماران مورد بررسي دچار دليريوم شدند و مابقي بيماران دليريوم نداشتند. بحث و نتيجه گيري مطالعه حاضر نشان داد كه دليريوم اختلال نسبتاً شايعي در بخش مراقبت هاي ويژه مي باشد. هر چند از نظر شيوع با مطالعات قبلي تفاوت دارد ولي مانند مطالعات ديگر بر روي طول مدت تهويه مكانيكي ، طول مدت بستري در بخش مراقبت هاي ويژه و بيمارستان تاثير گذار است.