تبیین تجربة مشکلات روان‌شناختی خانوادة بیـماران مـرگ مغزی اهدا کنندة عضـو: یـک مـطالعة کیفی – کمی - حسین‌رضایی حکیمه; پیله‌ورزاده مطهره; افلاطونیان محمدرضا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
چكيده مقدمه: اهداء عضو یک تصمیم بسیار سخت برای خانواده‌ها است. خانوادة بیماران مرگ مغزی با مراحل مشکل و آسیب زنندة تجربه و درک مرگ مغزی روبرو هستند و همزمان با این بحران با مشکل تصمیم برای اجازه اهداء عضو نیز روبرو می‌شوند. از آنجا که رسیدن به محتوای درک و ذهن و تجربه افراد با روش کمی معمول کمتر تحقق می‌یابد (این در حالی است که در اکثر مطالعات برای شناخت مشکلات روان‌شناختی از روش‌های کمی و پرسشنامه استفاده می‌شود) بر آن شدیم که از ترکیب دو روش کمی و کیفی به منظور درک عمیق‌تر مشکلات روان‌شناختی خانوادة بیماران مرگ مغزی اهدا کنندة عضو استفاده نماییم تا بتوانیم گامی کوتاه در کمک به مشکلات بزرگ این افراد برداشته باشیم. مواد و روش‌ها: این مطالعه با روش تلفیق در تحقیق انجام گردید . داده های کمی حاصل ازپرسشنامه ، و دیدگاه خانواده بیماران مرگ مغزی اهدا کنندة عضو از طریق مصاحبه مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتايج کیفی در قالب سه مفهوم كلي مجهولات - ترس و ترديد- وابستگي و تعالي طبقه‌بندي شد. هر‌كدام از اين مفاهيم به نمايه‌هاي كوچك‌تري تقسيم شدند. در زيرگروه مجهولات درونمايه‌هاي آگاهي، نگراني، مجهولات، برخورد با افراد و خانواده و ارتباط درمانگر، در زير گروه ترس و ترديد ترس از پشيماني، احتمال بهبود، عدم تأييد ديگران، اعتقادات خاص، افكار وسواسي و در گروه درونمايه تعالي و وابستگی پذيرش واقعيت، نوع‌دوستي، اعتقادات مذهبي، رشد كردن در شرايط سخت. علايق و توقعات و روابط عاطفي قرار گرفت. در بررسی نتایج کمی: در مطالعه ۲۲۴ عضو درجه یک خانواده بیماران مرگ مغزی مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین سن مشارکت‌کنندگان در پژوهش ۳۷/۱۳±۶۰/۳۵ سال بود. میانگین سن بیماران ۵۱/۲۱±۸۲/۴۴ سال بود. از بین تمامی ویژگی‌های دموگرافیک تنها سطح تحصیلات فرد با اختلالات روان‌شناختی مرتبط بود (05/0p>) و اضطراب فرزندان نسبت به سایر اعضاء خانواده بالاتر بود و اختلاف معنی‌داری نیز داشت (05/0p>). بیشتر افراد شرکت کننده در مطالعه از سطح بالایی از اضطراب و افسردگی برخوردار بودند. این در حالی بود که افراد با استرس طبیعی بیشتر بودند و بیشتر افراد از نظر نمره کلی پرسشنامة روان‌شناختی در محدودة طبیعی قرار گرفتند. نتیجه‌گیری: نتايج حاصل از بررسی کمی و کیفی مشکلات روان‌شناختی خانواده بیماران مرگ مغزی اهدا کننده عضو نشان داد كه تجربيات متفاوت خانواده، کمبود آگاهی ، سطوح آسیب زنندة اضطراب و افسردگی، حمايت مناسب از خانواده‌ها در شرايط بحراني را ضروري مي‌كند، معاني استخراج شده از تجربة خانواده‌ها نشان داد كه تمامي آنها نيازمند همراهي تيم درمان با آنها هستند و در اين راه بايستي به آنها كمك شود تا بر مجهولات و ناشناخته‌هاي ذهن خود آگاهي پيدا كنند و درك بهتري از اين شرايط برايشان فراهم شود و با تقويت روحيه انسان‌دوستانه در افراد، بروز افكار و عوامل مداخله‌گر نامناسب در روند پذيرش اين بحران كاهش يابد. گل‌واژگان: مرگ مغزي. اهداء عضو. تجربه خانواده ، مطالعه كيفي، مطالعه کیفی