مقايسه ژل ليدوكايين و گاز متوكسي فلوران بر كاهش درد سيستوسكپي - آقامحمدي دکتر همايون; جعفری دکتر علیرضا; شخص سلیم دکتر ناصر; حسنی دکتر هستی (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
مقدمه: سيستوسكپي يك روش مؤثر مطمئن و آسان براي تشخيص و پيگيري در بيماران با هماچوري، نشانههاي راه ادراري تحتاني و تومورهاي مثانه و يكي از رايجترين آزمونها در بيماران سرپايي اورولوژي در كلينيكها است. در مقايسه با سيستوسكپي انعطاف ناپذير، سيستوسكپي انعطاف پذير سبب درد كمتري ميشود و با علائم كمتري بعد از انجام فرآيند همراه است. اگر چه سيستوسكپي انعطاف پذير معمولاً به خوبي تحمل ميشود ولي بعضي از بيماران به خصوص در لحظه ورود سيستوسكوپ احساس ناراحتي ميكنند. ( 1، 2 و 3) روشهاي متعددي براي كاهش درد بعد از عمل سيستوسكپي وجود دارند كه هر يك كارآيي و اثربخشي خاص خود را دارد و لذا نياز به انجام مطالعات مختلف جهت تعيين و مقايسه ميزان اثربخشي روشهاي مختلف وجود دارد. در اين مطالعه به مقايسه اثر متوكسي فلوران و ژل ليدوكائين بر روي درد بعد از سيستوسكپي پرداختيم. مواد و روشها: در اين مطالعه مداخلهاي كه به صورت كارآزمايي باليني تصادفي غير كور انجام شد، بيماران بين 20 تا 55 سال تحت سيستوسكپي پس از اخذ رضايتنامه كتبي (بعد از اداي توضيحات لازم) وارد مطالعه شدند. در ادامه بيماران به صورت تصادفي ساده (يكي در ميان) در دو گروه قرار گرفتند كه يك گروه 15 دقيقه قبل از انجام عمل 20 سي سي ژل ليدوكائين 2 درصد گرفته و يك گروه 10 - 8 نفس عميق از متوكسي فلوران استنشاق كردند. در ادامه ضربان قلب، فشار خون، اشباع اكسيژن شرياني و درد (براساس نمره عددي درد از صفر تا 100 ) قبل از مداخله، هنگام تجويز دارو، هنگام ورود دستگاه، هنگام بررسي داخل مثانه، بلافاصله بعد از عمل و 15 دقيقه بعد از عمل بررسي و در دو گروه مقايسه شدند.در هر مقطعي از مطالعه در هر گروه اگر بيمار درد با نمره بيشتر از 30 پيدا كرد (بر اساس مقياس ديداري درد استاندارد شده) الفنتانيل ده ميكروگرم در هر كيلوگرم تجويز و ميزان مصرف الفنتانيل در دو گروه مقايسه شد. براي تجويز متوكسي فلوران از پنتراكس استنشاقي همراه activated charcoalscavenging chamber استفاده كرديم. (غلظت متوكسي فلوران % 7/ 0- 5/ 0) به هر بيمار حداكثر 1 ويال (معادل 3 ميليليتر) بدون همراهي با اكسيژن مكمل تجويز شد( 4). دو هفته بعد BUN,Cr,SGPT,SGOT ,Alkaline phosphatase بيماران اندازهگيري شد.