بررسی فراوانی مشکلات بیان شده از سوی بیماران تحت عمل جراحی بای پس قلب باز در حیطه عمومی، روانی و جسمی ‌پس از ترخیص از ICU - سلیم بهرامی سید احمدرضا; عقدایی ناهید; tarbiat, masoud; بخشایی محمد حسین (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
مقدمه: بیماری‌های قلبی– عروقی یکی از مهمترین بیماری‌های مزمن هستند، که میزان بروز و شیوع آنها در اکثر جوامع در حال افزایش است. با افزایش بیماري‌هاي قلبی عروقی بر تعداد بیماران قلبی نیازمند اعمال جراحی و مراقبت ویژه افزوده می‌شود. با توجه به اهمیت سرویسدهی به بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانی، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی مشکلات بیان شده از سوی بیماران تحت عمل جراحی CABG در حیطه عمومی، روانی، فیزیکی و جسمی‌پس از ترخیص از ICU صورت گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه که به صورت توصیفی– مقطعی در مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی تهران انجام شد، تعداد 81 بیمار تحت عمل CABG، سه روز پس از انتقال از ICU قلب به بخش، در خصوص شرایط موجود در ICU، در حیطه عمومی، روانی، فیزیکی و جسمی‌توسط دستیار فلوشیپ قلب مورد پرسشگری قرار گرفتند. دادههای گردآوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: میانگین و انحراف معیار سنی بیماران 17/13±76/54 سال، حداقل 20 و حداکثر 81 سال بود. از نظر نوع عمل اکثر بیماران(3/59%) تحت عمل CABG و سپس AVR(3/12%) قرار گرفته بودند. در خصوص مشکلات موجود در ICU، از دیدگاه بیماران، در حیطه عمومی، مهمترین علت نارضایتی بیماران شامل تغذیه(6/8%) و محدودیت در ملاقات با همراهان(9/4%) بود. در حیطه مشکلات روانی احساس تشنگی شدید(2/64%) و بیخوابی(7/45%)، در حیطه مشکلات فیزیکی اینتوبه بودن و در حیطه مشکلات جسمی کمردرد(8/72%) و درد ناحیه عمل(1/31%) گزارش شد. نتیجهگیری: بیماران بستری در بخش ICU مشکلات زیادی در حیطه عمومی، روانی، فیزیکی و جسمی‌را تجربه میکنند، شناخت این مشکلات و برنامه ریزی در جهت کاهش آن، میتواند در روند بهبود تاثیرگذار باشد. واژگان کلیدی: بیماری های قلبی عروقی، بخش مراقبت ویژه، بای پس عروق کرونر