پيامد اختلالات پتاسیم در بيماران تحت تهويه مكانيكي بستري در بخش مراقبت هاي ويژه - ولیزادحسنلویی دکتر محمد امین; غلام نژاد دکتر مهدیا; مهدی زاده خلیفانی دکتر علیرضا; منظوری دکتر سپیده; علیزاده اوصالو رحیمه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2018)
مقدمه : اختلالات پتاسیم شایع بوده در این بین هیپرکالمی کمتر ولی هيپوكالمي يكي از شايعترين اختلالات الكتروليتي در بيماران بستري در بيمارستان مي باشد . ميزان بروز این اختلالات در بخش مراقبت هاي ويژه براساس يافته هاي موجود در دست نيست، هر چند مطالعات انجام شده ميزان آنرا متفاوت نشان مي دهند. روش كار : اين مطالعه مقطعي گذشته نگر پس از تصويب در كميته اخلاق دانشگاه در سال1395 در بيمارستان امام اروميه انجام شد و طي آن پرونده هاي باليني بيماران تحت تهويه مكانيكي بستري در بخش مراقبت‌هاي ويژه كه در واحد مدارك پزشكي بيمارستان موجود بود مورد بررسي قرار گرفت. مشخصات دموگرافيك ( سن، جنس) مدت زمان تهويه مكانيكي ، مدت بستري در بخش مراقبت هاي ويژه ، داروهاي دريافتي ، پتاسيم دريافتي ، پتاسيم بدو پذيرش ، مرگ و مير از محتويات داخل پرونده بيماران استخراج و وارد پرسشنامه محقق ساخته گرديد. پس از اتمام طرح نتايج با SPSS نسخه 20 مورد بررسي و آناليز آماري قرار گرفت. نتايج: در طي اين مطالعه 400 بيمار واجد شرايط وارد مطالعه شدند. ميانگين سني بيماران 57/22 ± 57.99 سال بود كه 69% بيماران مذكر و مابقي مونث بودند. ميانگين پتاسيم بدو پذيرش در بيماران مورد مطالعه 0.72 ±4.11 ميلي اكي والان در ليتر بود. كه در تفكيك به عمل آمده 15% هايپوكالميك ، 4% هايپركالميك و 81% نورموكالميك بودند. 25% بيماران مورد مطالعه از داروهاي اينهالر ريوي ، 42% فورزمايد و 72.2% كورتيكوستروئيد دريافت كرده بودند. براي 32.5% بيماران پتاسيم مكمل شروع شده بود كه در ادامه ميزان آن به 87.7% رسيده بود. 40% بيماران دچار هيپوكالمي و 62.5% بیماران دچار هیپرکالمی در طي مطالعه فوت نمودند كه اختلاف معني دار آماري بين بیماران با و بدون هيپوكالمي و هیپرکالمی وجود داشت (0.05P<) . بحث و نتيجه گيري: فراواني هيپوكالمي در بيماران مورد مطالعه ما 15% و هیپرکالمی 4%بود و پيامدهاي مورد انتظار در بين بيماران با هايپوكالمي و هیپرکالمی نسبت به بيماران نورموكالميك تفاوت واضح آماري داشت