بررسی میزان بروز علائم آسیب چشمی پس از بیهوشی عمومی با لوله گذاري از راه بینی در اعمال دندانپزشکی - کاویانی ناصر; قریشیان فرشته السادات; عباسی مهسا (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2017)
مقدمه: مهم‌ترین علت آسیب چشم در بیهوشی عمومی، باز ماندن چشم‌ها است. همچنین زمان بیهوشی و نحوة حفاظت از چشم‌ها نیز بر میزان آسیب چشمی تأثیر می‌گذارند. ممکن است میزان بروز عوارض چشمی در بیهوشی عمومی با لوله‌گذاری تراشه از راه بینی نسبت به لوله‌گذاری تراشه از راه دهان متفاوت باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعة توصیفی آینده‌نگر، تعداد 600 بیمار کاندید کار دندان‌پزشکی تحت بیهوشی عمومی با لوله‌گذاری تراشه از راه بینی مورد مطالعه قرار گرفتند. موارد بازشدگی چشم‌ها در انتهای عمل و بروز علائم چشمی در پایان ریکاوری و طی دو روز پس از عمل ثبت شد. اطلاعات با استفاده از آزمون واریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: 13% از چشم‌ها در پایان بیهوشی باز بودند. 8/4% از نمونه‌ها در پایان ریکاوری علامت آسیب چشمی داشتند، که شایع‌ترین آنها سوزش چشم و قرمزی چشم بود. دو روز پس از عمل نیز 58/1% چشم‌ها علامت داشتند. در اعمال طولانی‌تر میزان بروز علائم چشمی بیشتر بود. بحث و نتیجه‌گیری: در این مطالعه 13% از چشم‌ها در پایان عمل باز بودند و 38/0% از چشم‌ها در پایان علامت داشتند. پماد زدن به چشم‌ها، بستن با نوار چسب و نحوة ثابت کردن لولة تراشه با پد اسفنجی روش مناسبی برای محافظت از چشم‌ها در اعمال دندانپزشکی می‌تواند باشد.