بررسی تأثیر پیگیری تلفنی بر خودکارآمدی رفتارهای تغذیه‌ای و فعالیت بدنی در بیماران پیوند عروق کرونر در بیمارستان نمازی شهر شیراز در سال 1394 - حسین رضایی حکیمه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2017)
چکیده: زمینه و هدف: افزایش توانمندسازی بیماران مبتلابه بیماری کرونر در جهت ارتقای رفتارهای بهداشتی آنان نقش بسزایی دارد، یکی از راه‌های افزایش این مهارت در بیماران ارتقا خودکارامدی است که می‌تواند در بهبود وضعیت بیماری و پیشگیری از بروز عوارض و همچنین بستری مجدد در بیمارستان مؤثر می‌باشد. این مطالعه باهدف پیگیری تلفنی بر میزان کارآمدی در بیماران با پیوند عروق کرونری انجام شد. مواد و روش ها : در این مطالعه کارازمایی بالینی 80 بیمار مبتلابه بیماری عروق کرونر بستری در بخش مراقبت‌های ویژه جراحی قلب بیمارستان نمازی شیراز به شیوه نمونه‌گیری تصادفی در دسترس با توجه به معیار ورود و خروج انتخاب و پس از کسب رضایت آگاهانه از شرکت‌کنندگان در مطالعه به‌طور تصادفی به دو گروه مداخله و آزمایش (هر گروه 40 نفر) تقسیم گردیدند. مداخله تلفنی جهت پیگیری تبعیت از رژیم غذایی و فعالیت بدنی در گروه آزمایش به مدت 12 هفته انجام شد. قبل و بعد از مداخله پرسش‌نامه خودکارامدی تغذیه‌ای و خودکارامدی فعالیت بدنی توسط شرکت‌کنندگان در مطالعه تکمیل گردید. داده‌ها با نرم‌افزار spss و با استفاده از آزمون آماری تی، کای دو ویل کا کسون و من ویتنی در سطح معنی‌داری مورد تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: در این مطالعه نمره میانگین رفتار تغذیه‌ای و فعالیت بدنی در دو گروه کنترل و آزمایش قبل از مداخله ازنظر آماری معنادار نشده است. ولی اختلاف میانگین رفتار تغذیه‌ای و فعالیت بدنی در دو گروه بعد از مداخله ازنظر آماری معنادار شده است (05/0>p). نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت پیگیری تلفنی توسط پرستار، منجر به بهبود خودکارامدی بیماران در تبعیت از رژیم غذایی و فعالیت بدنی می‌گردد. گل واژگان: بیماری عروق کرونر، پیگیری تلفنی،خودکارآمدی.