تأثیر نوروفیدبک بر حافظه حرکتی و حافظه فضایی - اکبری, زینب; پورآقایی اردکانی, زهرا; زارعیان, احسان (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2023)
سابقه و هدف: بسیاری از رشته های ورزشی به اجرای تکنیکهای مختلف و با دقت نیاز دارند و لازم است ورزشکاران و و مربیان در کنار تمرینات جسمانی خود این نیازها را نیز به طور بهینه ای براورده نمایند و موجب بهبود و تسریع عملکرد شوند. تحقیق حاضر با هدف بررسی تأثیر تمرینات نوروفیدبک بر حافظه حرکتی و حافظه فضایی انجام شد. روش کار: آزمودنیهای این پژوهش 15 نفر دانشجوی دختر ورزشکار با میانگین سنی (2/26±95/2) بودند و با توجه به معیارهای تحقیق و پس از پر کردن پرسشنامه سلامت روان عمومی (GHQ)، که ملاک ورود به آزمایش بود، به‌صورت داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. ابتدا حافظه حرکتی و حافظه فضایی آزمودنی‌ها به ترتیب توسط آزمون زمان واکنش زنجیره‌ای متناوب و نرم‌افزار کرسی بلاک، سنجیده شد. سپس با استفاده از دستگاه پروکامپ ده کاناله نروفیدبک و نرم‌افزار بیوگراف، پروتکل تمرینی شامل افزایش موج اس ام آر (12-15)، سرکوب تتا و بتا در ناحیه Cz و به مدت 10جلسه، هر جلسه 30 دقیقه و دو بار در هفته مداخله تحقیق انجام شد. آزمون‌های یادشده مجدداً به شکل پس‌آزمون تکرار شد. از آزمون t همبسته به‌منظور بررسی تفاوت میان پیش‌آزمون و پس‌آزمون استفاده شد. یافته ها: یافته‌ها نشان داد تمرینات نوروفیدبک تأثیر معناداری بر حافظه حرکتی (001/=p) و حافظه فضایی (001/0=p) داشت. نتیجه گیری: میتوان نتیجه گرفت با استفاده از تمرینات نوروفیدبک می‌توان عملکرد‌های حافظه را تحت تاثیر قرار داد و حافظه حرکتی و حافظه فضایی را تقویت کرد. با توجه به نقش این دو حافظه در اجرای ماهرانه حرکات میتوان از این روش در کنار تمرینات روتین ورزشکاران برای بهبود تواناییهای شناختی آنها بهره برد.