ارزیابی روانشناختی استرس ناشی از قرنطینه در هنگام شیوع ویروس کرونا (‏COVID-19‎‏) در ‏میان ‏ورزشکاران - محمدی جلال; غرایاق زندی حسن ‏; ملازاده مهدی (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2021)
سابقه و هدف: تغییر در سبک زندگی در نتیجه شیوع جهانی بیماری کووید 19، ورزشکاران را نیز تحت شعاع قرارداده و پیامدهای روانشناختی به دنبال داشته است.‏ هدف این پژوهش ارزیابی روانشناختی استرس ناشی از قرنطینه در هنگام شیوع ویروس کرونا ‏‏(‏COVID-19‎‏) در میان ‏ورزشکاران بود. ‏ روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است و به صورت مقطعی بود. جامعه آماری تحقیق کلیه ورزشکاران حرفه‌ای و آماتور کشور بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری گلوله برفی تعداد 389 نفر به ‏عنوان ‏نمونه انتخاب شدند (‏79 کودک از 8 تا 12 سال، 143 نوجوان از 13 تا 17 سال، 167 ‏بزرگسال از 18 تا ‏‏67 سال). ابزار اندازه‌گیری مقياس تجديدنظر يافته تأثير حوادث (‏IES‏) بود. برای تجزیه و تحلیل ‏داده‌های تحقیق از روش‌های ‏آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس ‏یک طرفه انووا) ‏استفاده شد. یافته‌ها: تجزیه و تحلیل آنووا نشان داد، که تفاوت قابل توجهی در کودکان و نوجوانان از نظر جنسیت، منطقه ‏جغرافیایی، نوع ورزش ‏و سطح رقابت وجود ندارد. اختلاف معنی‌داری بین جنسیت از نظر پریشانی ‏روانشناختی پس از سانحه ‏(0.02=‏p‏) ‏و ‏برانگيختگي و اجتناب فقط در بزرگسالان مشاهده شد که نتیجه ‏آن در زنان بیشتر بود (0.021=‏p‏). تفاوت قابل توجهی ‏بین ورزش فردی و تیمی برای پریشانی ‏روانشناختی ‏(0.010=‏p‏) و برانگيختگي‏ (0.032=‏p‏)‏ در بزرگسالان مشاهده شد ‏که امتیازات بالاتری ‏برای افراد بود. ورزشکاران‏ نخبه نمرات قابل توجهی بالاتر در برانگيختگي (0.02=‏p‏) بدست ‏آوردند. ‏در میان نوجوانان، تفاوت معنی‌داری بین جنسیت در متغیر برانگيختگي و اجتناب ‏(0.009‏=‏p‏)‏، با نمرات بالاتر در مردان ‏مشاهده شد. اختلاف معنی‌داری بین سطح رقابت برای متغیر افكار ‏مزاحم ‏(0.001=‏p‏)‏، با نتایج بالاتر در ورزشکاران نخبه‏، در کودکان یافت شد.‏ نتیجه‌گیری: این نتایج آگاهی ما را در مورد اثرات پریشانی روانشناختی قرنطینه در زمان ‏COVID-19‎‏ در میان ‏ورزشکاران افزایش می‌دهد و پیشنهاد می‌شود که پروتکل‌های خاصی برای بهزیستی و سلامت ورزشکاران در ‏طی زمان شروع فعالیتهای ورزشی آنها، با توجه به جنسیت، نوع ورزش و سطح رقابتی استفاده شود.‏