اثربخشی درمان گروهی پذیرش وتعهد بر افسردگی و تصویربدنی در زنان مبتلا به چاقی
سلامت اجتماعی,
دوره 2 شماره 2,
22 May 2015,
صفحه 72-79
https://doi.org/10.22037/ch.v2i2.9035
چکیده
مقدمه: چاقی سبب ايجاد نگرش منفی، فشار روانی و همچنين افزايش خطر اختلالات روانی می شود.در سراسر جهان افسردگی مشکل جدی و ناتوان کننده درسلامت عمومی با شیوع بسیار بالا می باشد. از ديدگاه درمان پذيرش و تعهد (ACT) اختلالات روانشناختی ناشی از عدم انعطاف پذيری روان شناختی است. لذا این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد در بهبود افسردگی و تصویربدنی زنان مبتلا به چاقی انجام شد.
روش: روش شبه آزمايشی و از نوع پس آزمون ، پيش آزمون با دو گروه کنترل و آزمايش می باشد. جامعه آماری اين پژوهش شامل کليه زنان مبتلا به چاقی دارای نشانه های افسردگی و تصويربدنی نا مطلوب که در سال 1393 به کلينيک های تغذيه و باشگاههای ورزشی در شرق تهران مراجعه کرده اند. نمونه پژوهش 30نفر از زنان مبتلا به چاقی دارای نشانه های افسردگی و تصویربدنی نامطلوب بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند . 15نفر در گروه آزمایش و 15 نفردر گروه کنترل قرار گرفتند، بیماران گروه آزمایش تحت درمان پذیرش وتعهد در جلسات گروهی، هفته ایی یک جلسه به مدت 2ماه و 8 جلسه قرارگرفتندو بیماران گروه کنترل تحت هیچ مداخله ایی قرار نگرفتند. بیماران در جلسه ی اول و آخر با پرسشنامه افسردگی بک و تصویر بدنی فیشرمورد سنجش قرار گرفتند. جهت توصيف داده ها از شاخص های توصيفی مانند فراوانی ، انحراف استاندارد واريانس ، و برای تجزيه و تحليل آماری آنها از آزمون t برای مقایسه دو گروه مستقل استفاده گردید.
یافته ها: نتایج، کاهش معناداری در نمرات افسردگی (p<0/01) و افزایش معناداری در نمرات تصویر بدنی(p=0/001) بیماران گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که درمان گروهی پذیرش و تعهد در زنان مبتلا به چاقی موجب کاهش افسردگی و افزایش ادراک از تصویربدنی گردید ، لذا استفاده از این رویکرد درمانی در زنان مبتلا به چاقی توصیه می شود.