طراحی و اعتباریابی آزمون حلمسئله اجتماعی براساس داستانهای کلیله و دمنه
سلامت اجتماعی,
دوره 10 شماره 5,
1 آبان 2023,
صفحه 1-16
https://doi.org/10.22037/ch.v10i5.31735
زمینه و هدف: توانایی حلمسئله اجتماعی یکی از مهارتها و توانمندی های وابسته به فرهنگ در جهان کنونی است که همکاری گروهی و حضور در بافت جمعی در آن بسیار مورد تاکید قرار میگیرد. این پژوهش با هدف طراحی و اعتباریابی ابزاری برای سنجش حلمسئله اجتماعی بر اساس داستانهای کلیله و دمنه انجام گرفت.
روش و مواد: روش پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی مبتنی بر ادغام روش تحلیل مضمون در مرحله اول (کیفی) و مدل تدوین ابزار در مرحله دوم بود. در بخش کیفی کتاب کلیله و دمنه مورد بررسی قرار گرفت. بخش کمی، با مشارکت 336 نفر از دانش آموزان نوجوان در بازه سنی 12 تا 20 سال و نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 43 سوال جمع اوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها در مرحله اول بر اساس کدگذاری سه مرحله ای در نرم افزار MAXQUDA و در مرحله دوم بر اساس روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در نرم افزار SPSS-19 و LISREL-8.8 انجام شد. پایایی کدگذاری به روش کاپا برابر با 95/0 محاسبه شد. روایی محتوایی مقیاس با استفاده از نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت.
یافته ها: یافته ها در بخش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نشان داد که پرسشنامه سنجش مهارت حلمسئله اجتماعی براساس داستانهای کلیله و دمنه مشتمل بر مؤلفه های هیجانات و مدیریت آن، تفکر و تصمیمگیری، ارتباط بین فردی، مشورت کردن، شیوه برخورد با مسائل و نگرش به حلمسئله بود. روایی ملاکی این پرسشنامه بر اساس ضریب همبستگی پیرسون برابر با 63/0 با پرسشنامه حل مسئله اجتماعی D’Zurilla در سطح 001/0 تأیید گردید. پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس کلی و شش بعد شناساییشده به ترتیب برابر با 92/0، 75/0، 72/0، 87/0، 72/0، 90/0 و 83/0 به دست آمد.
نتیجهگیری: مطالعه نشان داد مقیاس سنجش مهارت حلمسئله اجتماعی بر اساس داستان های کلیله و دمنه از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است.