نقش عوامل انگیزشی و ویژگیهای نرم افزارهای کاربردی ورزشی بر دانش، نگرش و مشارکت ورزشی با توجه به نقش میانجی میزان استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی از دیدگاه شهروندان استان گلستان
سلامت اجتماعی,
دوره 9 شماره 6,
2 دی 2023,
صفحه 1-17
https://doi.org/10.22037/ch.v9i6.31589
زمینه و هدف: امروزه فناوریهای مختلف نقش مهمی در ارتقاء سلامت افراد جامعه دارند و در چند سال اخیر استفاده از فناوریهای سلامتی همراه همچون نرم افزارهای کاربردی ورزشی در سراسر جهان رو به افزایش بوده است. دلایل استفاده از این
نرم افزارهای کاربردی ورزشی و پیامدهای آن، نیاز به مطالعه بیشتر دارد. لذا این پژوهش با هدف مطالعه نقش عوامل انگیزشی و ویژگیهای نرم افزارهای کاربردی ورزشی بر نگرش،دانش و مشارکت ورزشی با توجه به نقش میانجی میزان استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی از دیدگاه شهروندان استان گلستان انجام شد.
روش و مواد: این پژوهش به صورت مدلیابی معادلات ساختاري با مشارکت 394 نفر از شهروندان استفاده کننده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی در استان گلستان در سال 1400 انجام شد. نمونه گیری به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت گردآوری دادهها، از پرسشنامههای عوامل انگیزشی استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشیVilalobas Zoniga and chirobita، ویژگیهای نرم افزارهای کاربردی ورزشی Rinaldsoun، نرم افزارهای کاربردی ورزشی Chiuo، دانش در خصوص فعالیتبدنی Liou، نگرش به فعالیتبدنی Cheng، و مشارکت ورزشی Smith استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS3 استفاده شد.
یافته ها: بین عوامل انگیزشی و استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی (194/0=β، 665/2=t)، بین ویژگی نرم افزارهای کاربردی ورزشی و استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی (496/0=β، 665/6=t)، بین استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی و نگرش به فعالیتبدنی (757/0=β، 114/40=t) و بین استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی و دانش در خصوص فعالیتبدنی (757/0=β، 896/41=t) و در نهایت بین استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی و مشارکت ورزشی شهروندان استان گلستان (619/0=β، 588/21=t) رابطه مثبت و معنیدار دیده شد. استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی در رابطه بین عوامل انگیزشی، ویژگی نرمافزارهای کاربردی ورزشی با نگرش به فعالیت بدنی، دانش در خصوص فعالیت بدنی و مشارکت ورزشی نقش واسطهای دارد (001/0>P).
نتیجهگیری: مطالعه نشان داد استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی با نگرش مثبت به فعالیتبدنی، دانش در خصوص فعالیتبدنی و مشارکت ورزشی شهروندان رابطه مثبتی دارد و همچنین انگیزههای شخصی افراد و ویژگیهای نرم افزارهای کاربردی ورزشی در انتخاب این نرم افزارها مؤثر است.