مقایسه رفتارهای تغذیه ای و شاخص توده بدنی بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی با بیماران غیر مبتلا
سلامت اجتماعی,
دوره 2 شماره 2,
22 May 2015
,
صفحه 80-87
https://doi.org/10.22037/ch.v2i2.9890
چکیده
زمینه و هدف: شیوع کبد چرب غیر الکلی و عوارض ناشی از آن در بزرگسالان در حال افزایش است. عادات تغذیه ای و به تبع آن چاقی، از عوامل خطر اصلی ابتلا به این بیماری هستند. این مطالعه با هدف مقایسه رفتارهای تغذیه ای و شاخص توده بدنی دو گروه افراد مبتلا و غیر مبتلا به کبد چرب غیر الکلی در تهران انجام شد.
روش و مواد: این مطالعه مورد شاهدی با مشارکت 170 در دو گروه مراجعه کننده 20 تا 55 ساله به بخش سونوگرافی بیمارستان طالقانی تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. با استفاده از تکمیل پرسشنامه از طریق مصاحبه نظام مند با افراد، ویژگی های دموگرافیک و اجتماعی، علت مراجعه و عادات غذایی آنان ارزیابی شد. اندازه گیری های آنتروپومتریک و سونوگرافی کبد نیز انجام شد. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از روش های آماری توصیفی برای تحلیل داده های توصیفی، آزمونt برای مقایسه میانگین ها در دوگروه و آزمون کای دو برای تعیین رابطه بین متغیرها تحلیل شد. سطح معنی داری آزمون ها کمتر یا مساوی 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته ها: گروه مبتلایان، به طور معنی داری بیشتر از غیر مبتلایان، لبنیات پرچرب مصرف می کردند (42% در مقابل 23%) (P=0.013). میانگین (انحراف معیار) مصرف هفتگی میوه در گروه مبتلا به طور معنی داری بالاتر از غیر مبتلایان بود (7/6) 6/11در مقابل (5/5) 2/8 واحد (P= 0.001). میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی مبتلایان بیشتر از گروه غیر مبتلا بود. به ترتیب (6/6) 8/32 در مقابل (3) 4/24 (P<0.001). بر خلاف انتظار میانگین (انحراف معیار) مصرف هفتگی غذاهای فوری درگروه غیر مبتلا به کبد چرب (9/0) 8/0 دو برابر مبتلایان (8/0) 4/0 بود (P= 0.012).
نتیجه گیری: شیوع چاقی و برخی عادات تغذیه ای ناسالم در مبتلایان به کبد چرب و افراد در معرض خطر، نیازمند طراحی و اجرای مداخلات آموزشی جهت افزایش آگاهی و بهبود نگرش افراد برای اتخاذ رفتارهای تغذیه ای سالم آنان است.
- کبدچرب غیر الکلی
- رفتار تغذیه ای
- شاخص توده بدن
- چاقی
ارجاع به مقاله
مراجع
Zelber-Sagi S, Lotan R, Shlomai A, Webb M, Harrari G, Buch A, NitzanKaluskiD, Halpern Z, Oren R. Predictors for incidence and remission of NAFLD in thegeneral population during a seven-year prospective follow-up. J Hepatol. 2012;56(5):1145-51.
Lankarani KB, Ghaffarpasand F, Mahmoodi M, Lotfi M, Zamiri N, Heydari ST,Fallahzadeh MK, Maharlouei N, Babaeinejad M, Mehravar S, Geramizadeh B. Nonalcoholic fatty liver disease in southern Iran: a population based study. HepatMon. 2013 May 23;13(5):e9248.
Zelber-Sagi S, Ratziu V, Oren R. Nutrition and physical activity in NAFLD: an overview of the epidemiological evidence. World J Gastroenterol. 2011;17(29):3377-89.
Fan JG, Saibara T, Chitturi S, Kim BI, Sung JJ, Chutaputti A; Asia-Pacific Working Party for NAFLD.What are the risk factors and settings for non-alcoholic fatty liver diseases in Asia-Pacific? J GastroenterolHepatol. 2007;22(6):794-800.
Hossein-Panah F, Sadeghi L, Rambod M, Foroutan M, Naseri M. Assessing predicting factors in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in type 2 diabetes. Pejouhesh. 2006; 30 (1):9-15.(Full Text in Persian)
Adibi A, Kelishadi R, Beihaghi A, Salehi H, Talaei M. Sonographic fatty liver in overweight and obese children, a cross sectional study in Isfahan. Endokrynol Pol. 2009 Jan-Feb;60(1):14-9. 19224500.
Moghimi-Dehkordi B, Safaee A, Vahedi M, Pourhoseingholi MA, Pourhoseingholi A, Zali MR. The Prevalence of Obesity and its Associated Demographic Factors in Tehran, Iran. Journal of Health & Development. 2012;1(1):22-30. (Full Text in Persian)
Kim CH, Kallman JB, Bai C, Pawloski L, Gewa C, Arsalla A, Sabatella ME, Younossi ZM. Nutritional assessments of patients with non-alcoholic fatty liver disease. Obes Surg. 2010 Feb;20(2):154-60.
Carvalhana S, Machado MV, Cortez-Pinto H. Improving dietary patterns inpatients with nonalcoholic fatty liver disease. CurrOpinClinNutrMetab Care.2012;15(5):468-73. Review. 22878240.
Esteghamati A, Noshad S, Nazeri A, Khalilzadeh O, Khalili M, Nakhjavani M.Patterns of fruit and vegetable consumption among Iranian adults: a SuRFNCD-2007 study. Br J Nutr. 2012;108(1):177-81.
Seo HS, Lee SK, Nam S. Factors influencing fast food consumption behaviors of middle-school students in Seoul: an application of theory of planned behaviors. Nutr Res Pract. 2011;5(2):169-78.
Fan JG, Cao HX. Role of diet and nutritional management in non-alcoholic fattyliver disease. J GastroenterolHepatol. 2013 Dec;28Suppl 4:81-7.
Ferolla SM, Ferrari TC, Lima ML, Reis TO, Tavares-Jr WC, Couto OF, Vidigal PV, Fausto MA, Couto CA. Dietary patterns in Brazilian patients with nonalcoholicfatty liver disease: a cross-sectional study. Clinics (Sao Paulo). 2013;68(1):11-7.
Savadkoohi F, HosseiniTabatabaei MT, Shahabi Nezhad S. The frequency of fatty liver in sonography of patients without liver diseases background and its correlation with blood cholesterol and triglyceride.Zahedan Journal of Research in Medical Sciences (Tabibe Shargh) 2003; 5 (3):177-83.(Full Text in Persian)
Assy N. Nutritional recommendations for patients with non-alcoholic fattyliver diseases. World J Gastroenterol. 2011;17(29):3375-6.
Lahsaee S, Ghazizade A, Yazdanpanah M, Enhesari A, Malekzadeh R. Assessment of NAFLD cases and its correlation to BMI and metabolic syndrome in healthy blooddonors in Kerman. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2012;5(4):183-9.
Jun DW. The role of diet in non-alcoholic fatty liver disease. Korean J Gastroenterol. 2013;61(5):243-51.
Maddah, M., Ahani, N., Hossaini, H., &Karandish, M. Predictors of non-alcoholic fatty liver in a group of non-obese and non-diabetic Iranian adults. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. 2012; 5(1):49-51.
- چکیده مشاهده شده: 577 بار
- PDF دانلود شده: 359 بار