واکاوی چارچوب قانونی مدیریت بیماری‌های واگیر در پرتوی مطالعات تطبیقی - ناصری, لیلا; عباسی, محمود; محقق داماد, مریم‌السادات; عباسیان, لادن (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی, 2024)
زمینه و هدف: شیوع بیماری‌های واگیر (مانند وبا، آبله و طاعون) همواره در اعصار گذشته تلفات فراوانی را در کشور به همراه داشته است و در راستای کنترل و میدیریت آن تدابیر مختلفی اتخاذ گردیده است که از جمله آن‌ها می‌توان به آموزش نحوه پیشگیری و درمان این نوع بیماری‌ها در چارچوب نظام آموزشی کشور اشاره کرد. تصویب قانون طرز جلوگیری از بیماری‌های آمیزشی و واگیر در سال 1320، تأسیس اداره مبارزه با بیماری‌های واگیر در وزارت بهداری در سال 1328 از جمله تدابیر تقنینی و اجرایی بوده است. روش: این مطالعه یک پژوهش تحلیلی بوده و به صورت کتابخانه‌ای، به بررسی قوانین و مقررات موجود در نظام حقوقی ایران و سایر کشورها در زمینه کنترل بیماری‌های واگیر پرداخته است. ملاحظات اخلاقی: در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی‌طرفی و اصالت اثر رعایت شده است. یافته‌ها: نقد و بررسی قوانین و مقررات بیماری‌های واگیر و تجارب حاصل از آن‌ها، بیانگر محدودبودن گستره ضوابط موجود به یک منطقه خاص یا دام و طیور یا انسان و یا یک بیماری خاص می‌باشد (مقررات‌گذاری مصداقی مانند وبا یا طاعون) و این امر بیانگر ناکارآمدی مقررات موجود برای اجرا در سطح ملی، روزآمدنبودن مقررات و ناهماهنگی میان دستگاه‌های ذیربط است. نتیجه‌گیری: با بررسی تطبیقی قوانین سایر کشورها، این نتیجه حاصل می‌شود که نگرش نظام قانونی ایران به بیماری‌های واگیر صرفاً به مثابه یک رخداد با گستره محدود (محلی و مصداقی) است. پیشنهاد می‌شود با پدیداری یا بازپدیداری بیماری‌های واگیر، مقررات عام‌تری وضع و به مورد اجرا گذاشته شود.