بررسی رابطه سبک زندگی سلامت‌محور و انگ اجتماعی سالمندی با میزان ترس از کرونا در بین کارکنان بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی تبریز - علیزاده اقدم, محمدباقر; قلیپور, کمال; فیضی, محمود (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی)
زمینه و هدف: با توجه به فزونی جمعیت سالمند در کشورها و نیز اهمیت سلامت این قشر از افراد جامعه و نیز اثر بالایی که شیوع بیماری کرونا بر سالمندان داشته است، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک زندگی سلامت‌محور و انگ اجتماعی سالمندی با میزان ترس از کرونا در بین کارکنان بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شده است. روش: روش تحقیق توصیفی ـ تبیینی از نوع پیمایشی و به لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق حاضر مشتمل بر تمامی کارکنان بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی تبریز (حدود 9742 نفر) است که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 410 نفر به‌عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش روش نمونه‌گیری تصادفی ساده به کار گرفته شد. ابزار اندازه‌گیری در این تحقیق شامل سه پرسشنامه سبک زندگی سلامت‌محور واﮐﺮ و ﻫﻤﮑﺎران، پرسشنامه انگ اجتماعی (استیگما) کرونا و پرسشنامه ترس از کووید-19 ارسو و همکاران بوده است. جهت بررسی فرضیه‌های پژوهش نیز از نرم‌افزار spss v.22 استفاده شد. ملاحظات اخلاقی: اصول اخلاقی در این پژوهش رعایت گردیده است و هیچ‌گونه آسیب احتمالی برای آزمودنی‌ها وجود ندارد. یافته‌ها: یافته‌های دو متغیره تحقیق حاکی از آن بود که بین انگ اجتماعی سالمندی و ابعاد آن (تصورات قالبی، احساسات منفی و رفتارهای اجتنابی)، سبک زندگی سلامت‌محور و ابعاد آن (استفاده از توصیه‌های پزشکی، ورزش، آگاهی از وضعیت جسمانی، تغذیه سالم، سلامت روانی، مصرف الکل و دخانیات، مراقبت از خود، تغذیه مناسب و عادات خواب) با میزان ترس از کرونا در بین بازنشستگان رابطه معناداری وجود دارد که جهت این رابطه در انگ اجتماعی سالمندی، مستقیم و در سبک زندگی سلامت‌محور، معکوس است. یافته‌های مدل رگرسیونی ترس از کرونا نیز نشان داد که هر دو متغیر مستقل (سبک زندگی سلامت‌محور و انگ اجتماعی سالمندی) در مدل رگرسیونی مذکور به لحاظ آماری معنادار شدند و توانستند حدود 17 درصد از تغییرات متغیر وابسته (ترس از کرونا در میان بازنشستگان) را تبیین نمایند که تأثیر نسبی سبک زندگی سلامت‌محور بیش از انگ اجتماعی سالمندی بود. نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان می‌دهد که بین سبک زندگی سلامت‌محور و انگ اجتماعی سالمندی با میزان ترس از کرونا در بین بازنشستگان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، رابطه معناداری وجود دارد که نتایج این تحقیق می‌تواند برای کل کارکنان بازنشسته دانشگاه قابل تعمیم باشد. بر این اساس، ضروری است که برنامه‌ریزی و اقدامات لازم در جهت تقویت سبک زندگی سلامت‌محور و کاهش انگ اجتماعی سالمندی انجام گیرد تا در زمان فراگیری بیماری‌هایی مانند کووید 19، کاهش ترس از بیماری که خود، عامل بیماری‌های مختلف جسمی و روانی است، مد نظر سیاستگذاران نظام سلامت قرار گیرد.