فعل زیانبار (خطای ورزشی) و شرایط تحقق آن در چهارچوب مسئولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی - ارسطوئی, مرتضی; بابایی, داریوش; اکرامی, رحیم (مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی)
زمینه و هدف: ورزش در عصر حاضر جایگاهی ویژه در جوامع بشری یافته و افزایش دامنه و تعدد روزافزون فعالیت‌های ورزشی را در سراسر جهان موجب شده است. در عین حال مخاطرات مربوط به عملیات ورزشی مختلف منجر به بروز صدمات و خسارات گوناگونی شده که رسیدگی به آن‌ها در چهارچوب مسئولیت مدنی را امری ضروری ساخته است. بر این اساس، مسئولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی، از جمله مباحث بسیار بااهمیت در حیطه حقوق ورزشی به شمار می‌رود. در این میان یکی از ارکان مهم مسئولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی، فعل زیانبار است که تمیز و تشخیص مفهوم، قلمرو و معیارهای آن اهمیت به سزایی در حل پرونده‌های مسئولیت مدنی دارد. روش: مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی و ضمن بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای فعل زیانبار و شرایط تحقق آن را به عنوان یکی از ارکان مسئولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی حین عملیات ورزشی مورد بحث و بررسی قرار داده است. ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه ملاحظات اخلاقی شامل اصالت، صداقت و امانتداری مورد توجه قرار گرفته است. یافته‌ها: با توجه به مبانی حقوقی و قوانین مربوطه به ویژه قانون مسئولیت مدنی و بند «ث» ماده 158 قانون مجازات اسلامی، اساساً فعل زیانبار مرادف با ارتکاب خطا و تقصیر است و معیار تشخیص آن، نقض مقررات یا عرف ورزشی در هر رشته، مغایرت مقررات ورزشی با موازین شرعی و نقض قرارداد ورزشی، خواهد بود. نتیجه‌گیری: فعل زیانبار یا تقصیر در حوادث ورزشی زمانی تحقق می‌یابد که از مقررات ورزشی، تعهدات قراردادی یا عرف حاکم بر رشته ورزشی تخطی شود یا اساساً مقررات یک ورزش با موازین شرعی در مغایرت باشد. تدوین قوانین جامع و دستورالعمل‌های روشن می‌تواند به کاهش ابهامات حقوقی، پیشگیری، تعیین دقیق مسئولیت‌ها و تسهیل در فرآیند جبران خسارت در حوادث ورزشی کمک شایانی نماید.